Dr. Dornyay Béla természettudós, régész, középiskolai tanár, helytörténeti kutató már az 1920-as években kezdeményezte egy múzeum megalapítását; Salgótarján első múzeuma végül 1959-ben nyílt meg és 1969-től megyei múzeumi központként működött. 1980-ban költözött abba az új épületbe, melyben ma is működik. Érdekesség, hogy akkoriban már mintegy fél évszázada nem épült az országban kifejezetten múzeumi célra tervezett és épített épület – a Dornyay Béla Múzeum jelenlegi otthonát viszont célzottan így alakították ki.

Mint megyei hatókörű városi múzeum az alábbi gyűjtőkörökkel rendelkezik: történeti (tárgyi és dokumentum), ipar- és technikatörténeti, képzőművészeti, irodalomtörténeti, numizmatikai, régészeti és néprajzi. Emellett jelentős a művelődéstörténeti anyaga is. A múzeum történeti tárgyi gyűjteménye Nógrád megye 19-20. századi történetének tárgyi emlékeit őrzi. Jelenleg több mint 10 ezer darab tárgyat tartalmaz. A gyűjtemény túlnyomó részét – a múzeum gyűjtőkörének megfelelően – a szénbányászatra és a nagyiparra, az ipari és bányamunkásság életmódjára vonatkozó műtárgyak alkotják a munkaeszközöktől a gyáripari termékeken át a kolónialakások és a panellakások berendezéséig.

A Dornyay Béla Múzeum képzőművészeti gyűjteménye mintegy ötezer darabos. Gyűjtőkörüknek megfelelően elsődlegesen a hazai kortárs képzőművészet alkotásait gyűjtjük, országos, megyei és városi viszonylatban egyaránt. A képzőművészeti gyűjtemény ezen belül több nagyobb egységre bontható. A legnagyobb és művészettörténeti szemmel legunikálisabbnak tekinthető gyűjteményegységük a közel nyolcszáz darabos Mihályfi-gyűjtemény, mely az 1970- es évek végén került Nógrádba.

Az irodalomtörténeti gyűjteményben Bérczy Károly mellett Ferenczy Teréz, Lisznyai Kálmán, Komjáthy Jenő, de a szécsényi kötődésű Krúdyak és Krúdy Gyula hagyatéka is megtalálható lánya, Krúdy Zsuzsa ajándéka által. Különösen jelentősnek tartják Balázs János anyagát, melyet komplexnek is nevezhetünk, hiszen festményei, grafikái mellett a múzeum őrzi vallomásos prózai írásait, verseit kézirat formájában.

A Dornyay Béla Múzeum gyűjteménye folyamatosan gyarapszik. A gyűjtemény tartalmaz a megye területén élt őskőkori vadászok által készített pattintott kőeszközöket, bronzkori földművelő népek égetett agyagedényeit és azok töredékeit, az Árpád-kori és kora újkori lakosság bekarcolással, festéssel és mázzal díszített edénytöredékeit, fém viseleti és használati tárgyait.

Állandó kiállítások

A Dornyay Béla Múzeum Képtára az intézmény képzőművészeti gyűjteményének legértékesebb egységére, a Mihályfi-gyűjteményre épül.

Az „Üvegváros” című kiállítás (karancs-medves.info fotó: Dornyay Béla Múzeum)

Az „Üvegváros” című kiállítás (karancs-medves.info fotó: Dornyay Béla Múzeum)

A Nógrád az újkorban történeti kiállítás áttekintést nyújt Nógrád megyéről, a köznemesi és vármegyei világtól a modernizáció világán át a háborúk és forradalmak koráig, majd az alkotó szellem napvilágának emlékeivel zárul. Bevezetőjében bemutatja az itt élőket a kőkorszaktól a népvándorlás korán át a honfoglaló magyarokig.

A Dornyay Béla Múzeum tárgyi gyűjteményének üveganyaga is jelentős, 2540 tételből áll – ennek bemutatására néhány évvel ezelőtt az „Üvegváros” projekt keretében egy állandó kiállításként értelmezhető, öblösüveggyártás-történeti és üvegművészeti tanulmányi raktárt alakítottak ki. A minőségben is igen jelentős gyűjteményben néhány parádsasvári és szlovákiai üvegtermékek mellett zömében a Salgótarjáni Öblösüveggyár, illetve jogelődje, a Salgótarjáni Palackgyár termékeit találjuk meg. Az üveggyűjteményt 63 darab mintakönyv mellett a 620 darab műszaki rajz teszi teljessé.

Látogatás, elérhetőségek

Nyitva tartás:
hétfőnként: 9 – 16 óra között
keddtől – péntekig: 9 – 17 óra között
szombatonként: 8 – 16 óra között
vasárnaponként: zárva

Cím: Salgótarján 3100, Múzeum tér 2.
Honlap: www.dornyaymuzeum.hu
E-mail: titkarsag@dornyaymuzeum.hu
Telefon: +36 32 520 700
Az Üvegváros önálló honlapja: www.uvegvaros.hu

 

Kiemelt fotó: A Dornyay Béla Múzeum épülete (karancs-medves.info fotó: Kéri István)