Hatvanegy csoport, valamin több mint 1000 diák és vezető vett részt idén az államilag támogatott zarándoktáborokon, melynek utolsó csoportja a napokban tért haza – olvasható a Mátraverebély-Szentkút Nemzeti Kegyhely honlapján megjelent beszámolóban.

Mint fogalmaztak, a zömében több mint 100 kilométeres, 1 hetes zarándoklatok embert próbáló terepei alatt a szervezők minden aktuális, fiatalokkal kapcsolatos feltételezésre rácáfoltak. Azt tapasztalták ugyanis, hogy a diákok éheznek a csendre, szeretnek egymással beszélgetni és a természetben lenni. A négy választható útvonalon – köztük a Márianosztra – Szécsény – Mátraverebély-Szentkút zarándoklaton – egy hét alatt átlag napi 20-25 kilométert gyalogolnak a diákok, komoly kihívást jelentő terepeken.

A maximum 34 fős, javarészt felső tagozatos, illetve középiskolás diákokból álló csoportokat képzett vezetők kísérik, akik kidolgozott lelki ív és tematika mentén foglalkoznak a fiatalokkal, hogy külső útjuk belső úttá is válhasson – ismertették.

A Zarándoktábor.hu honlap szerint a Nógrád vármegyét érintő, szentkúti végállomású táborból összesen 16 turnust rendeztek idén nyáron, melyek fele teltházas volt.

A beszámolóban az egyik szervezőt, Gáll Zsófiát is idézték, aki azt mondta: a diákok legtöbbször azt emelik ki a tábor után, hogy sokkal többre képesek, mint azt hitték magukról. Mint kiemelte, sok résztvevő számára a közösségi élményen túl komoly hitbéli megerősítést is jelent a zarándoktábor, sőt, előfordult már olyan résztvevő, aki a tábor hatására keresztelkedett meg.

 

Kiemelt fotó: A fiatalokkal kidolgozott lelki ív és tematika mentén foglalkoznak a zarándoktáborokban (Fotó: Mátraverebély-Szentkút Nemzeti Kegyhely)