Egyre több gólya érkezik meg ezekben a hetekben a hosszú afrikai telelésből a fészkéhez, melynek kapcsán egy különleges, nógrádi gólyafészekről számolt be a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület.

Ismertetésük szerint Mihálygergén található az a gólyafészek, aminek immár mintegy fél évszázada, évről évre ismert a sorsa. A feljegyzések szerint az 1973-ban épült fészekben 1974 óta költenek fehér gólyák, a történéseket pedig két helyi lakos rögzítette minden évben. 1999-ig Gordos János, 2000-től pedig Rácz István jegyezte fel a főbb eseményeket – így például a gólyák érkezését, költését vagy kirepülését. Az így keletkezett adatok nagy részét az MME Nógrád Megyei Helyi Csoportjának aktív megfigyelői, Egyed Pál és Papp Ferenc töltötték fel az egyesület adatbázisába.

Mihálygerge egyetlen gólyafészke egy úgynevezett „A” típusú betonoszlopon van, mely a legstabilabbnak mondható. A rögzített adatokból kiderül, hogyan változott az elmúlt ötven évben a gólyák megérkezésének dátuma, valamint az is, hány fióka repült ki a fészekből az egyes években. A fél évszázad alatt összesen 95 fiatal egyed hagyta el a fészket, ez évente átlagosan mintegy két fiókát jelent. Nem volt azonban minden esztendőben sikeres a költés: 36 olyan év volt, mikor repültek ki fiókák a fészekből, ha csak ezeket az éveket vizsgáljuk, a kirepülő fiókák száma átlagosan 2,6 volt – ismertették. 

Kiemelt fotónk illusztráció! (Forrás: Pixabay)