Önkéntesek jelentkezését várja a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság gólyafészkek alapjainak elkészítéséhez – hívták fel a figyelmet a nemzeti park honlapján.

Mint ismertették, a gólyafészek-magasító állvány – ismertebb nevén a gólyakosár – egy fészekalapból és a fészekalapot tartó állványból áll. Az utóbbi egy fém tartószerkezet, amely magasítóként funkcionál, hogy megvédje a fészekben lévő gólyákat az áramütéstől. Erre a tartószerkezetre kúszónövények indáiból összefont alapot helyeznek, az alapokat pedig még február végén és március elején Nógrád vármegye több településén is kihelyezik.

A közleményben kiemelték: a fészekalap azért szükséges, mert ez is segíti a hosszú útról visszatérő gólyáknak, hogy felismerjék a fészkelésre alkalmas helyeket.

Mint fogalmaztak, az alapnak szánt vékony, rugalmas gallyak kötegeléséhez sok szorgalmas kézre van szükség, így önkéntesek jelentkezését várják. Mindazok, akik szeretnének segíteni, február 24-ig, azaz péntekig jelentkezhetnek a dobosl@bnpi.hu e-mail címen vagy a 06 30 710 7696-es telefonszámon. Az önkénteseket február 25-én, szombaton délelőtt 10 órától várják majd Salgótarjánban, a Baglyas-kő Vár Természetvédelmi Látogatóközpontban. 

 

Kiemelt fotónk illusztráció! (Fotó: Pixabay)