A Novohrad – Nógrád Geopark salgóbányai látogatóközpontja több teremben berendezett, különböző kiállításokkal, büfével, kerékpárkölcsönzővel várja a turistákat.

A Geocsodák Házában interaktív módon ismerhetőek meg egyes geoparki értékek és az azokat kialakító folyamatok, Salgó várának története, de Salgóbánya szülöttének, Zenthe Ferencnek is emléket állít a komplexum. A büfében helyi termékek, könyvek és kiadványok vásárlására is lehetőség nyílik, a környéket pedig akár az itt bérelhető kerékpárok nyergében is bebarangolhatják a látogatók, vagy letekinthetnek Salgóbányára az épülethez tartozó kilátóból. A Geocsodák Háza lehetőséget ad különböző filmvetítésekre, illetve a színházteremben előadások várják a kultúra kedvelőit. Salgóbányáról könnyen megközelíthető az eresztvényi kőbányákba vezető tanösvény is.

Panoráma az épülethez tartozó kilátóból (karancs-medves.info fotó: Kéri István)

Panoráma az épülethez tartozó kilátóból (karancs-medves.info fotó: Kéri István)

A virtuális sétán résztvevők olyan ritka geológiai képződményekkel ismerkedhetnek meg, mint a kazári riolittufa-eróziós felszín, a Bér melletti Nagy-hegyen található andezitoszlopok vagy a kishartyáni Kőlyuk-oldal. A természet alkotta kincseken túl a látogatók felfedezhetik a közelben található Salgói és Somoskői várak romjait. A csoportvezető és a modern technika segítségével virtuális időutazáson vehetünk részt, ahol megismerhetjük a térség földrajzi és történelmi múltját. 3D-s filmvetítés során, természetfilmek segítségével vizuális élményt kaphatunk a területen játszódott geológiai folyamatokról.

A Geocsodák Házával kapcsolatban közösségi oldalán, honlapján, a +36 32 418 311-es telefonszámon és a geocsodakhaza@nngeopark.eu e-mail címen keresztül juthatunk további információkhoz.

A Novohrad – Nógrád Geopark

A Novohrad – Nógrád Geopark területe összesen 92 (64 magyarországi és 28 szlovákiai) településre terjed ki. A térségben számos unikális, egyedi geológiai érték található, melyek bemutatását immáron több mint 20 helyszínen segítik információs táblák és tanösvények.

A geopark területén azonban nem csak a földtudományi, hanem a táji, a természeti, a történelmi és kulturális értékek bemutatása is fontos feladat. A páratlan palóc vidék történelmi hagyományait, a tájat és közösségeket is egyesíteni kívánó Novohrad – Nógrád Geopark fokozatosan építi ki, kapcsolja össze és formálja egységes turisztikai termékké a látványosságokat a határ két oldalán.

A Novohrad-Nógrád Geopark területén több száz kilométernyi túraútvonal közül választhatunk, melyek szinte kivétel nélkül érintenek egy-egy geoparki helyszínt, értéket. A hegyikerékpárosok számára Salgótarján környékén közel száz kilométernyi jelzett erdei útvonal áll rendelkezésre. A geopark területén több engedéllyel rendelkező lovas szolgáltató segítségével akár lóháton is meglátogathatjuk az egyes helyszíneket.

 

Kiemelt fotók: A salgóbányai Geocsodák Háza (karancs-medves.info fotók: Kéri István)