Az Erdészház a környék keletkezését, látnivalóit, természeti értékeit bemutató kiállítással, erdei bolttal és programok megtartására alkalmas szabadtéri, fedett-nyitott épülettel áll a vendégek rendelkezésére.

Az Ipoly Erdő Zrt. 2006-ban nyitotta meg a salgói vár lábánál található Erdészházat azzal a céllal, hogy az erdőt megtapasztalhatóvá, a természeti szépségeket megismerhetővé tegye az idelátogatók számára, ezáltal a felnövekvő nemzedék ismerje, értse és szeresse a természetet, képes legyen élni benne.

Zenthe Ferenc szobra a Salgóbányai Erdészháznál (karancs-medves.info fotó: Kéri István)

Zenthe Ferenc szobra a Salgóbányai Erdészháznál (karancs-medves.info fotó: Kéri István)

A ház első terme, a „sötétszoba” igen kedveltté vált, ezért ez a kiállítótér megmaradt eredeti formájában. Milyen is lehet az éjszaka sötétjében az erdőben vagy éppen hogyan tájékozódnak fogyatékkal élő embertársaink? A szoba ennek megtapasztalását segíti. Itt más érzékszerveinkre van szükségünk, hogy az erdei ösvény egyetlen talaján, a hajunkat csiklandozó faágak között a napvilágra jussunk. Segítenek a megtapintott anyagok, Braille-írások.

A 2017 áprilisában még folyamatban lévő átalakítást követően újdonság lesz, hogy a sötétszobából egy másik kiállítótérbe léphetünk majd, ahol megismerhetjük a Karancs-Medves vidékének geológiai érdekességeit, nevezetességeit, Nógrád megye és a közeli Felvidék kirándulóhelyeit, épített és természeti örökségeit.

A felújítás eredményeképp erdei bolt is fogadja majd a túrázókat: üdítőkkel, kávéval, teával, édes és sós ropogtatnivalókkal, jégkrémmel, helyi termékekkel, továbbá turisztikai kiadványokkal, térképekkel, könyvekkel, ajándéktárgyakkal.

A házon kívül található egy nagy szabadtéri, de fedett épület, amely programok lebonyolítására alkalmas, legyen szó családi, baráti, intézményi összejövetelekről, iskolai eseményekről, amelyek a természethez kötődnek.

Megközelítés

A Salgótarjánhoz tartozó Salgóbánya főutcáján található Erdészházat a 21-es úton majdnem az országhatárig autózva közelíthetjük meg. A főútról Somoskőújfalu központjában kell letérnünk Salgóbánya felé, majd követni az Erdészházhoz irányító információs táblákat. Salgótarjánból a 11B jelzésű helyi járati autóbuszokkal is Salgóbányára juthatunk, ahol az autóbusz-végállomástól mindösszesen néhány perces sétára található az Erdészház.

 

Kiemelt fotó: A Salgóbányai Erdészház (karancs-medves.info fotó: Kéri István)