12 szerzetesrend 41 szerzetese indul útnak pénteken Szécsényből, majd 27 kilométer erdőn, változatos terepen történő út megtétele után érkeznek meg Mátraverebély-Szentkút Nemzeti Kegyhelyre, a szerzetesek találkozójára – közölte a kegyhely sajtófőnöke.

Kerekes-Dancsok Regina azt írta: a szerzeteseknek is fontos, hogy legalább egy évben egyszer gyalogos zarándokútra induljanak és megerősítsék egymást hivatásukban. Magó M. Teréz ferences szegénygondozó nővér szerint ugyanis egyáltalán nem kapják készen a szerzetesi életet. Mint minden hivatásban, úgy itt is szükség van megerősítésre.

„A gyalogos zarándoklaton résztvevő szerzetesek számára fontos a töltekezés, a közös imádság ezen formája, ahol a test és a lélek együtt van jelen” – mondta Magó M. Teréz, aki az egyéni felajánlásán túl szerzetestársaival a hivatásáért és a békéért zarándokol. Mint mondja, olyan világot élünk, ahol minden állandóság megrendült, az alap értékek is bizonytalanná váltak, ezért nagy szükségét érzi, hogy kapaszkodót nyújtsanak az embereknek, akik közül sokan lelki problémákkal küzdenek.

„Ma már sokkal kevésbé kapunk kész mintákat a társadalomtól. Egyre több döntést egyénileg kell meghoznia mindenkinek. Ez szabadságnak látszik, de sok esetben inkább elbizonytalanítás, ami akadályozza az egyén egészséges fejlődését” – vélekedett a szegénygondozó nővér, aki ezen okokból érzi fontosnak, hogy a zarándoklaton, majd a találkozón megerősítsék egymást, hogy aztán erőteljesebben tudják felmutatni az állandó értékeket a híveknek, és tudatosítsák bennük, van, amin sem háború, sem járvány nem változtat.

„Mint egy zarándokúton, úgy az életben is vannak biztos pontok és ezek nem az anyagiak. Másképp is lehetünk boldogok, csak tudni kell az örök célt. Az pedig Isten” – szögezte le a nővér.

 

Illusztráció: Szerzetesek zarándoklata (Fotó: Mátraverebély-Szentkút Nemzeti Kegyhely)