A 2015 végén megnyitott tájház megálmodóinak célkitűzése az volt, hogy ne csak a helyi és a környező településen élő közösségek látogassák és ismerjék meg személyes gyűjteményüket, hanem az ország bármely részén élő emberek is többet tudjanak, lássanak, ismerjenek meg Palócország kincseiből.

A helyi hagyományokat bemutató gyűjtemény Karancslapujtő Község Önkormányzata, a Karancs Kincse Közhasznú Egyesület és a lakosság példaértékű összefogásával jött létre. A kiállított tárgyak és eszközök mellett a látogatók helytörténeti ismeretei is bővülhetnek: korabeli fotók segítségével megismerkedhetnek az ország egyik legdalosabb népének menyecskéivel, a Gyönygyösbokréta és a Kaláris asszonykórussal. Palotásiné Borza Ilona gyűjtésében elfelejtett szavainkat böngészhetik, együtt kacaghatnak Karancslapujtő ragadványnevein.

Többet megtudhatunk a tájházban a palóc női ruházkodásról. Arról, hogy alsó- és felsőruháikat kendervászonból készítették, hiszen a kenderfeldolgozás az egyik legfontosabb tevékenység volt a településen és a környéken. Megismerhető ennek folyamata és eszközei is – többek között a szövőszék is.

Számos eredeti darab is megcsodálható. Például az egyik legszebb fejviselet, a „farkas fékető” – amelyet csipkével, szalaggal, gyönggyel és hímzéssel díszítettek. Ahogy idősödtek az asszonyok, úgy maradt el a selyemkendőjükről először a rojt, majd mind a fejkendőnél, mind pedig a féketőnél az élénk színeket fokozatosan a tompák váltották föl.

A tájházban nemcsak a hagyományos paraszti élet „kellékeit” láthatjuk, de találunk itt karbidlámpát és kobakot is, utalva a településen élők megélhetését jelentő bányászatra.

Látogatás

A Karancslapujtői Tájház hétköznapokon 8 és 14 óra között várja a látogatókat. Ettől eltérő időpontban, vagy csoportok látogatása esetén Slezák Erikát lehet keresni a +36 (70) 274-47-66-os telefonszámon.

Kiemelt fotó: A Karancslapujtői Tájház, mögötte a község római katolikus temploma (karancs-medves.info fotó: Karancslapujtői Tájház)