Idén zajlik a 8. nemzetközi, egyben 15. hazai országos fehérgólya-felmérés, melyhez a lakosság segítségét is kéri a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület.

Az MME közleménye szerint Magyarországon 1941-ben volt az első országos gólyafelmérés, majd 1958 óta ötévente felmérik a madárvédelmi szervezetek a fehér gólyák állományát. Mivel 1973 helyett, a nemzetközi felméréshez igazodva éppen az MME megalakulásának évében, 1974-ben volt a soron következő cenzus, az aktuális fészekszámlálás idén, 2024-ben esedékes.

Mint írták, július első fele a legfontosabb időszak, hiszen a fiókák már nagyobbak, de még a fészekben állnak, így könnyű a számlálás. Az egyesület arra kíváncsi, hogy hol vannak lakatlan vagy lakott gólyafészkek, vagy akár üres fészektartók, hogy volt-e költés idén, ha pedig igen, hány fióka repült ki, illetve azt is szeretnék tudni, volt-e köztük gyűrűs gólya. Mint kiemelték, fontos, hogy egy fészkelőhely csak egyszer szerepeljen az adatbázisban, ezért új fészek rögzítése előtt meg kell róla győződni, hogy nincs-e fent az adatbázisban az adott helyszín.

A nyilvántartás szerint Nógrád vármegye számos településén, így a Karancs-Medves térségében is lehet találkozni gólyafészkekkel, emiatt szűkebb régiónkban is fontos, hogy az adatgyűjtés előtt megbizonyosodjunk róla, rögzítették-e már az adott fészket. A felméréssel kapcsolatban további információ az MME honlapján érhető el.

 

Illusztráció: Pixabay