Fakitermelési munkálatok kezdődnek Somoskőújfalu két elegyetlen lucfenyves erdőrészletében, a kisvasút alagútjának környékén, mivel az állomány egy része kipusztult – közölte az Ipoly Erdő Zrt.

Mint ismertették, a tűlevelűek nehezen viselik a hómentes, enyhe teleket és a nyári hőhullámokat, melyek a globális felmelegedés és a klímaváltozás miatt egyre gyakoribbak. A legyengült fák nem tudnak védekezni a szúbogarak ellen, melyek így elszaporodnak és a fenyves pusztulásához vezetnek. Ez történt most Somoskőújfalu mellett, a turista- és kerékpárút egyik leghangulatosabb szakaszának térségében is – írták.

Az erdőgazdaság első lépésként eltávolítja az elhalt és beteg faállományt a koronákkal együtt, hogy hátráltassák a kártevő terjedését – ezek a munkálatok a napokban megkezdődnek, és várhatóan július közepéig tartanak majd.

Ez idő alatt a piros turista- és kerékpárutat a balesetek elkerülése érdekében Eresztvénytől a somoskőújfalui Vörösmarty útig lezárják – hívták fel a figyelmet.

A szakemberek később vadkárelhárító kerítést építenek majd az ültetett magvak és kis lombosfa csemeték védelmére, majd a természetes úton megjelent facsemetéket kiegészítik csemetekertekben nevelt szaporítóanyaggal vagy makkal.

Az Ipoly Erdő Zrt. hozzátette: a turista- és kerékpárutat érintő korlátozás feloldásáról honlapjukon tájékoztatják majd a lakosságot.

Illusztráció: Ipoly Erdő Zrt.