Harminc településről közel 800 zarándok érkezik Mátraverebély-Szentkútra, az Országos Roma Zarándoklatra, amelyet Székely János püspök, a Roma Pasztorációs Bizottság elnöke vezet – közölte a Mátraverebély-Szentkút Nemzeti Kegyhely sajtófőnöke.

Kerekes-Dancsok Regina ismertetése szerint az idei roma zarándoklat az imádság évéhez kapcsolódik. „Mindnyájunknak szüksége van belső életre, szükségünk van arra, hogy visszavonuljunk egy olyan térbe és időbe, amelyet az Istennel való kapcsolatunknak szentelünk, de ez nem jelent menekülést a valóság elől.” – mondja Ferenc pápa.

Az egyház nagy családjában is meg lehet élni a találkozás és a közös imádság örömét. Kilenc órától dicsőítés, tanúságtétel és gyónási lehetőség várja a zarándokokat. Székely János püspök atya tanítását 10 órakor hallgathatják meg a zarándokok, majd a 11 órakor kezdődő szentmise főcelebránsa és szónoka Dr. Ternyák Csaba egri érsek lesz. Fél tíz és fél egy között a gyermekek kézműves foglalkozáson vehetnek részt, ebéd után pedig a résztvevő zarándokcsoportok rövid, 5-8 perces műsort adnak elő.

A közleményben a kegyhely sajtófőnöke hangsúlyozta: a cigány vallásosság hagyományos megnyilvánulása a zarándoklat, amely nem csak a roma kultúra része, hanem a személyes hit és a közösségi megújulásának eszköze is.

 

Illusztráció: Mátraverebély-Szentkút Nemzeti Kegyhely