Az Országos Kéktúrához hasonló kerékpáros túraútvonal jön létre hazánkban, mely nagyjából 1500 kilométeren keresztül az OKT útvonalát követi, Szentgotthárdtól Tokajig haladva. Ez lesz a Horizont elnevezésű kerékpáros túraútvonal – jelentette be a Mozgásvilágnak adott interjújában Révész Máriusz Aktív Magyarországért felelős államtitkár.

Ahogyan az a 100,4 Rádió 1 egyik hétfő reggeli helyi hírblokkjában elhangzott: a portálon keresztül nyilvánosságra hozták az útvonalat is.

A közreadott térkép szerint a kerékpáros túraút a Karancs-Medves vidékét is körbejárja majd, ellentétben a gyalogos Országos Kéktúrával, mely a Mátra nyugati lejtőjén és a Cserháton keresztül szeli keresztbe Nógrádot.

A Horizont kerékpáros túraútvonal nyomvonala (Forrás: mozgasvilag.hu / AÖFK)

A Horizont kerékpáros túraútvonal nyomvonala (Forrás: mozgasvilag.hu / AÖFK)

Révész Máriusz közlése szerint a nyomvonal vegyes burkolatú utakon fog haladni, a kijelölésnél a cél az volt, hogy gravel vagy trekking kerékpárral is teljesíthető legyen. Ugyanakkor a szintkülönbségek és távok miatt alapvetően sportos élményt nyújtó útvonalat kínálnak majd, elsősorban nem a kezdő bringások számára – tette hozzá. Jelenleg az engedélyezési fázis zajlik, az út első negyede – elsőként Nagyoroszi és Mór között, mintegy 350 kilométeren – várhatóan őszre lesz pontosan kijelölve – hangzott el a 100,4 Rádió 1-en.

Kerékpárosbarát országgá tennék hazánkat

A Mozgásvilág annak apropóján kereste meg az államtitkárt, hogy május közepén megjelent a Magyar Közlönyben a Nemzeti Kerékpáros Stratégia 2030. Révész Máriusz ennek kapcsán leszögezte, három fő célt határoztak meg az anyagban: a mindennapi kerékpározás feltételeinek javítását, a kerékpáros turizmus lehetőségeinek bővítését, illetve a közlekedésbiztonság növelését.

Összességében szeretnénk hazánkat Kelet-Európa elsőszámú kerékpárosbarát országává tenni – hangsúlyozta.

A Horizont kerékpáros túraútvonalról azt is elmondta: mind az 1500 kilométeren már meglévő infrastruktúrát vesz igénybe. Arra törekedtek, hogy a közúti forgalomtól távol, offroad haladjon az útvonal, ám ez nem oldható meg minden esetben, így rövidebb szakaszokon alacsonyforgalmú közutakat is igénybe kell venni. Ezeken a helyeken igyekeznek minél több eszközzel felhívni a biciklisek és a gyalogosok figyelmét a lehetséges találkozásra – fejtette ki az államtitkár. Hozzátette: a tervezés során arra is figyeltek, hogy lehetőség szerint egy-egy tömegközlekedési, leginkább vonatállomás közelébe kerüljenek a szakaszok be- és kilépőpontjai.

Egyre nagyobb szerepet kaphat Nógrád és a Karancs-Medves térsége

Bő egy éve fogadták el a Nemzeti Aktív Turisztikai Stratégiát, melyben a 2030-ig megvalósítandó célokat jelölték ki és járták körbe. A dokumentum alapján a jövőben Nógrád vármegye, azon belül pedig a Karancs-Medves térsége is nagyobb szerephez juthat. A tervezetben az egy-két napos aktív turisztikai kínálattal rendelkező térségek között megjelölték Belső-Nógrádot, mely a vármegye nyugati részét fedi le, míg a három vagy ennél több napos programot kínáló térségek sorában ott van a Kelet-Cserhát és a Karancs-Medves vidéke is – utóbbi bazalttanúhegyeit hazánk kiemelkedően egyedi tájai közé sorolja a tervezet.

A dokumentumban Nógrád több természeti látványossága és helyszíne is megjelenik. A szemfülesek többek között a kazári riolittufát, a somoskőújfalui kisvasút alagútját, valamint a Medves-fennsíkot is megtalálhatják a tervezetben elhelyezett képeken.

Emellett a 2017-ben indult Vándortáborok is egyre erőteljesebben koncentrálnak a térségre. A Zarándoktábor egyik útvonala javarészt Nógrád nyugati részén halad, majd a Mátraverebély-Szentkút Nemzeti Kegyhelyen ér véget, míg az Erdei Vándortáborok két útvonala is érinti vármegyénk egy-egy települését. A Bringás Vándortábor Cserhát vándortábora kezdetben közvetlenül a Karancs-Medves környékén kanyarog: Somoskőújfalu, Salgóbánya, majd Ipolytarnóc is szerepel az állomások között, később Felsőtoldot, Terényt, Bánkot és Balassagyarmatot is érintik a táborozók.

 

Kiemelt fotó: Salgó vára (karancs-medves.info fotó: Drexler Szilárd)