Gyönyörűen felújított és megszépült külsővel várja látogatóit a Tolnay Klári Emlékház Mohorán. Az emlékkiállítás a színésznő életútját bemutató fényképekből, személyes használati tárgyakból, családi ereklyékből, nagy sikert aratott színházi előadásokat idéző kosztümökből áll.

A kiállítás alapja a művésszé válás és a művészetteremtés folyamatát rögzítő több mint 400 fotó, amely pillanatnyi voltuk egymásutániságában még élőbbé teszik a tárlat tárgyait. A fényképek a művésznő nagy szerepeit és életének boldog pillanatait idézik, melyek alá Tolnay Klári írt is néhány sort, ami éppen azokról az eszébe jutott.

A színésznő számos híres jelmezét megtekinthetik az érdeklődők (Fotó: Tolnai Klári Emlékház)

A színésznő számos híres jelmezét megtekinthetik az érdeklődők (Fotó: Tolnai Klári Emlékház)

A kiállított színpadi ruhák között láthatóak híres jelmezei, a palóc Katyi ruha, amelyben szülőföldje dalait énekelte, a Vágy villamosából Blanche pongyolája, Nóra és Maud kosztümjei. Az emlékházban lelt otthonra a Vígszínházi öltözőasztala és a Tolnay család 130 éves zongorája is. 2010 szeptemberétől megtekinthető a Nemzeti Színház féltve őrzött Nagymama kosztümje is. Mindezek mellett megtalálható itt munkássága elismeréseként kapott legbecsesebb emlékei közül a két Kossuth-díj, az Érdemes- és Kiváló Művész kitüntetések és a Középkereszt is.

A nézelődő valóban Tolnay Klári életébe nyerhet bepillantást, a berendezett öltözőbe lépve megérezheti a színház belső, intim világának atmoszféráját és lélekben maga is színpadra állhat. A sok-sok fénykép és tárgy pedig végigkísér a művésznő életén, így mindezek jelképpé válnak – az értékmegőrzés jelképévé is.

A kiállítás végigkíséri a művésznő életét (Fotó: Tolnai Klári Emlékház)

A kiállítás végigkíséri a művésznő életét (Fotó: Tolnai Klári Emlékház)

Az emlékházat megálmodók és megvalósítók őszintén hisznek abban, hogy egy ember emlékét a számára értékes tárgyakon keresztül méltó módon lehet ápolni, bemutatni, mely feladat rögtön küldetéssé magasztosul, ha 20. század egyik legnagyobb magyar színésznőjéről van szó. A siker ez esetben semmi más nem lehet, minthogy minél többen belépjenek a színészkirálynő titokzatos világába – invitálja vendégeit a Tolnay Klári Emlékház.

Látogatás

Az emlékház március végétől október végéig 10:30 és 16 óra között várja a látogatókat, a hétfői napok kivételével. Bejelentkezés és további információ a +36 35 373 106, a +36 30 421 91 40 vagy a +36 30 91 28 135-ös telefonszámokon érhető el, továbbá a Tolnay Klári Emlékház honlapján keresztül. Az emlékház a Nógrád megyei Mohorán, a Kossuth utca 30. szám alatt található.

 

Kiemelt fotó: A Tolnai Klári Emlékház mohorai épülete (Fotó: Tolnai Klári Emlékház)