A fagypont alatti hőmérséklet hatására Nógrád vármegyében már több tó vize is befagyott, a jeges táj azonban csalóka lehet, a napokban kialakult jég sportolásra ugyanis még nem alkalmas – hívta fel a figyelmet Kapás Márton, a Nógrád Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője, aki arról is beszélt portálunknak, mire kell figyelni, ha valaki természetes vizek jegére szeretne lépni.

Kapás Márton szerint az egyik legfontosabb szabály az, hogy csak olyan helyen szabad a jégen tartózkodni, amit előzőleg a szakemberek kijelöltek sportolásra. Minden esetben meg kell győződni, arról, hogy a jég biztonságos az általunk végzett tevékenységre.

Nyílt vízfelületek jegére csak akkor merészkedjünk, ha az legalább 10 centiméter vastag, nem olvad, illetve a látási viszonyok is jók. Amennyiben nem tudjuk megállapítani, milyen vastag a jég, inkább ne kockáztassunk – hangsúlyozta Kapás Márton.

A szóvivő kiemelte továbbá: a jég vastagsága az egyes szakaszokon eltérő lehet, ezért az is nagyon fontos, hogy a parttól ne távolodjunk el. Egyedül semmikképp se tartózkodjunk a jég felületén, mindig legyen valaki a parton, aki baj esetén segíteni tud.

Amennyiben valaki bajba jutott embert lát, és ő maga nem tud segíteni, azonnal kérjen tűzoltói segítséget a 112-es központi segélyhívó telefonszámon – tette hozzá Kapás Márton.

 

Kiemelt fotónk illusztráció! (Fotó: Pixabay)