Drégelypalánktól mintegy 4-5 kilométerre található Drégely sziklavárát a Hunt nembeli Demeter építette az elpusztuló honti vár helyett, majd Albert király 1438-ban örök birtokként Palóczy György esztergomi érseknek adományozta.

A vár egykori források szerint fényűzően berendezett vadászkastélyként szolgálta a vadban gazdag börzsönyi vidékeken vadászó főpapokat. Várady Pál érsek a mohácsi vész után ide menekült – ő nevezte ki a vár kapitányává Szondi Györgyöt.

Drégely vára (Fotó: Nógrádikumok)

Drégely vára (Fotó: Nógrádikumok)

Ali budai pasa 1552. július 6-án 10-12 ezer főnyi seregével kezdte meg a vár ostromát. Szondi és 146 katonája a nagyerejű rohamnak megpróbált ellenállni, elszánt bátorsággal védekeztek a túlerő ellen. Közel négynapos öldöklő harc után a vár végül elesett.

1989-ben a vár megmentése céljából létrehozott „Drégelyvár Alapítvány” vállalta fel a vár állagmegóvó helyreállítását. A közel negyed évszázados áldozatos munkának köszönhetően eddig közel 1500 köbméter falat építettek vissza az eredeti állapotokat követve.

A vár jelentős idegenforgalmi, turisztikai vonzerő, évente több tízezren látogatják meg. Drégelyvár a Nemzeti örökség része, 2012-től Nemzeti Történelmi Emlékhely. A Szondi várjátékokat több mint két évtizede rendezi meg Drégelypalánk Község Önkormányzata. A település közössége nemcsak büszkén emlékezik, hanem minden szállal ragaszkodik történelméhez és hős kapitányához, Szondi Györgyhöz. Drégelypalánk a Szondi-hagyomány ápolásával, az évente megrendezésre kerülő várjátékokkal adózik a végvári hősök emlékének. 2017-ben például az I. Szondik, Györgyök és Szondi Györgyök találkozójával színesítették az itteni programok sorát.

A Szondi várjátékokat több mint két évtizede rendezi meg a község (Fotó: Nógrádikumok)

A Szondi várjátékokat több mint két évtizede rendezi meg a község (Fotó: Nógrádikumok)

Drégely várát a Nógrád Megye Önkormányzata által összefogott legfontosabb helyi értékek, a Nógrádikumok közé is beválogatták már.

Látogatás

A vár megközelítése – elhelyezkedésének köszönhetően – gyalogosan, kerékpárral vagy akár lóháton is lehetséges, de közvetlen közelébe személygépkocsival vagy busszal egyáltalán nem tudunk eljutni. A megközelítéssel kapcsolatos további információért felkereshetjük Drégelypalánk település honlapját, illetve a Szondi Kiállítótér és Turisztikai Központ oldala is készséggel áll a látogatók rendelkezésére.

 

Kiemelt fotó: Drégely vára (Fotó: Nógrádikumok)