„A régi épületekből két kezemmel építettem újjá azt a világot, ahol ma egy egészen különleges környezetben fogadhatjuk azokat, akiknek dolguk van nálunk. Kinek szüksége van rá, annak segítünk eljutni a teremtett világ kapujához. Így lesz itt valóság az, mit másutt csodának vélnek és szertefoszlik az illúzió, melyet máshol valóságnak hisznek. A legfontosabb kérdés mégsem az, hogy kik vagyunk mi és miért vagyunk ehelyütt a világban, hanem az, hogy ki vagy Te, kedves olvasó, és mi dolgod neked minálunk!? Kívánom, szülessen válasz e kérdésre, hogy a világ rendje általad alakulhasson tovább a maga útján! Fedezd fel magad!” – olvasható a Faluhely Major megálmodója, Földi Ádám köszöntője.

Mátranovák egyik félreeső völgyében találjuk a Faluhely Majort, a Földi család gazdasága köré épült egyedi szellemiségű vendéglátóhelyet, egyben családi gazdaságot.

A major négy szobával várja a vendégeket: tavasz, nyár, ősz, tél elnevezéssel. Minden szoba egy kapu a teremtett világhoz, ahová az ember született. A négy szoba a természet változásának rendjében mutatja be és teszi megélhetővé azt az öröklött tudásanyagot, amit a teremtett világban élő őseink hagyományoztak ránk. Az anyagok, illatok, formák, mind a természettel való együttélésről szólnak.

A Földi család által készített étkek alapját a völgy rendkívüli adottságai közt születő és kiteljesedő növények és állatok biztosítják, melyek életét a születésüktől fogva a család gondoskodó figyelme és szeretete kíséri. Az élet szentségét a teremtő ember felelősségével és alázatával óvják. Így tudnak ételeik a megszokottól egy egészen más minőségben az asztalra kerülni és a testen túl a lélek táplálékává nemesedni.

A majorhoz tartozó gazdaságban ma a világ legeredményesebb őshonos magyar rackajuh tenyészállománya található. Hazánkban utolsóként, évszakoktól függetlenül, teljesen szabadon élnek a völgyben és az azt ölelő erdőkben, ahogyan tették ezt évezredeken át. A magyar óriás nyúl egyedszáma hazánkban az ezredforduló után kevesebb, mint 100 tenyészállat volt. Ma itt található hazánk egyik legjelentősebb tenyészete, ahol a hagyományos vadas színű állatok mellett ritkaságszámba menő, sárga színű magyar óriások is élnek. A nyuszkanyakú palóc tyúk a kihalástól megmenekített régi magyar fajtánk, melyet a vidéken itt őriztek meg és nemesítettek tovább.

A Faluhely Major májusfa-állítástól a Mihály napi pásztorünnepig várja a vendégeket. További információ a Faluhely Major honlapján érhető el.

 

Kiemelt fotók: A mátranováki Faluhely Major (fotók: Faluhely Major)