Újabb digitális tanösvényt tervez a Novohrad-Nógrád Geopark, melynek helyszínéről szavazással dönthetnek a látogatók.

A közelmúltban Mátraverebély-Szentkúton hozták létre a geopark első digitális tanösvényét, melynek köszönhetően formabontó módon fedezhetik fel a környéket a látogatók. Az alkalmazással egyszerre lehetnek jelen a túrázók az offline és az online térben: egyik kezükben, az okostelefon kijelzőjén láthatják Szentkút remetéjét, míg a másik kezükkel megtapinthatják a barlang falába vésett feliratokat. Az úgynevezett kiterjesztett valóságnak köszönhetően a kirándulók a szentkúti remete mellett Szent Lászlót is megpillanthatják, de a 2021-es év madarával, a cigánycsukkal is találkozhatnak az út során – mindezt a kijelzőn keresztül.

A geopark ismertetése szerint a program kidolgozásakor számos más ötletük volt, a felmerült helyszínek közül pedig most a közönség döntheti el, hol készüljön el a következő digitális tanösvény.

A jelöltek között szerepel a somoskői és a salgói vár közötti rész, a Medvesalja, Szanda vára, Hollókő, illetve Kozárd és környéke, de voksolhatnak az érdeklődők Kazárra, Sámsonházára, Szécsényre és Bujákra is, emellett pedig maguk is adhatnak további helyszínötleteket a geopark honlapján elérhető űrlapon.

 

Kiemelt fotó: Részletek a Mátraverebély-Szentkút környékét bemutató digitális tanösvényből (Fotó: Novohrad-Nógrád Geopark)