A Nógrádi Vízügyi Horgász Egyesület kezelése alatt álló Komra-vögyi víztározó a Karancs völgyének festői környezetében található. A hegyvidéki víztározó rendeltetése, hogy vízzel lássa el a környező településeket.

A Komravölgyi tározó az 1970-es évek közepén létesült, elsősorban Salgótarján és a Dobroda-völgyi települések biztonságos vízellátása érdekében. A későbbiekben Szécsény és térsége, valamint a Ménes-völgyi települések is erről a vízbázisról kapták a vezetékes ivóvizet. A tó a Komra-patak völgyében létesült, de annak kis vízhozama miatt szükséges volt alternatív betáplálás kiépítése is. Így létesült a Ráróspusztán egy, az Ipoly folyóra telepített vízkivételi mű, mely egy vezetéken keresztül táplálja a tározót.

A 4 millió köbméter víz tárolására képes tó területe közel 50 hektár, a gáttól számított harmadán az átlagmélység 15 és 18 méter közötti, a tó további részein pedig 5 és 8 méter közötti. A tóban két levegőztető biztosít oxigéndús vizet az élővilág számára. A levegőztetők arról is gondoskodnak, hogy még a leghidegebb teleken se borítsa jégpáncél a víz teljes felületét, ezért a helyi horgászoknak még télen sem kell lemondani kedvtelésükről.

Halfaunája rendkívül gazdag, legjellemzőbb halai a ponty, amur, csuka, süllő, harcsa és keszegfélék, melyek horgászatához köthető az 50 órás pünkösdi ponty és amur fogó verseny.

A tó nem csak a horgászok, de a kirándulók számára is remek terület. A szerencsésebbek néhány ritka madárfajt is megfigyelhetnek, úgy mint a jégmadár, a búboscinege, a barna réti héja, a halászsas vagy a kócsag egy-egy példányát.

A festői környezetben és teljes csendben fekvő tó végig körüljárható, alkalmat kínálva egy remek sétára.

 

Kiemelt fotók: A Komra-völgyi víztározó (karancs-medves.info fotók: Kéri István)