Nógrád megye északkeleti részén, Bárna és Szilaspogony között, a Cikorád-völgy északnyugati oldala fölé magasodik a Kis-kő sziklacsúcsa.

A meredek hegyoldalakkal körülvett csúcsot északnyugatról, a Kis-kő-nyak felől lehet legkönnyebben megközelíteni. A Kis-kő bazaltja a Medves-Ajnácskői bazaltvidék keleti szélén, erdővel borított területen csak kis mértékben, 25-30 méterrel emelkedik ki a környezetből. A 379 méter magas bazaltkúpon egykor kétrészes vár állt. A meredek oldalú sziklás csúcs 12×5 méteres észak-déli irányban hosszúkás platóján volt a felső vár, amit keletre függőleges sziklafal, nyugatra meredek lejtőt lezáró sziklafal határol.

A nyugati sziklafal alatt egy egyenetlen felületű 7 méter széles rész következik. Itt a nyugati oldalon 10 méterrel a plató alatt egy mesterséges, sziklába vájt, keskeny járat vezet egy sziklaüregbe. A Kis-kő rétegvulkán, ahol a tufatakarót a láva áttörte. A lávában egy nagyméretű gázhólyag jött létre. Ebből maradt vissza a 12 méter hosszú és 5 méter széles sziklaüreg.

A barlangba eredetileg nem lehetett bejutni, csupán a tetején volt egy szűk nyílás, de azon ember nem fért keresztül. Elődeink kincsekről szóló szájhagyományokat őriztek – úgy hitték, hogy a törökök kincseket rejtettek a járhatatlan üregbe. A szájhagyomány arra késztette báró Kemény Gejza Tarna-völgyi földbirtokost, hogy 1909-1910 táján három ’pogonyi bányásszal a déli oldalról mesterséges járatot vágatott a barlangba. A nagyon hitt és óhajtott “törökök kincse” nem került elő, de azóta a bejáraton át könnyen be lehet jutni a sziklaüregbe.

A hegyoldal nyugati és északi, mélyebb részére terjed ki az alsó vár, amit árok és sánc véd. A szilacsúcsot nyugat, észak és északkelet felől 10-12 méterrel alacsonyabb szinten árok övezi. Az árok északnyugat felé egy kis platót vág le, máshol a külső oldalán sánc emelkedik. Az árok és a sánc csak elmosódott terasz alakjában követhető a nyugati és az északkeleti oldalon. A felső vár déli és keleti, szakadékos oldala alatt nem folytatódik az alsó vár. A felszínen falnak nincs nyoma, a várat oklevél nem említi.

Megközelítése

A Kis-kőhöz vezető utunkat Bárnából vagy Szilaspogonyból indíthatjuk. Mindkét irányból, pontosabban a két település között (és a Nagy-kő érintésével) a Novohrad – Nógrád Geopark tanösvényének információs tábláiról olvashatunk további érdekességeket a területről. Bárnából a Kohász Kék, majd a Kék+ turistajelzéseket kell követnünk, Szilaspogony felől egyelőre jelzetlen földúton juthatunk el a Kis-kőhöz. A jelzés Szilaspogonyig való meghosszabbítása információink szerint tervben van, ahogyan az is, hogy az útvonal hivatalosan is hegyikerékpáros nyomvonallá is válhasson.

 

Kiemelt fotó: A szilaspogonyi Kis-kő (karancs-medves.info fotó: Drexler Szilárd)