A Pécskő egy Salgótarján fölé emelkedő, 544 méteres hegy. A történelmi idők során megtelepedett itt a rézkor embere, később kisebb erődítményt is építettek rá, majd ismeretlen korban kaptárfülkéket véstek a 10 métert meghaladó, függőlegesen meredező északi falába.

Az 1800-as évek végén és az 1900-as évek elején a kőbányászat vette birtokába, még keskeny nyomtávú vasutat is fektettek a kőanyaga elszállítására. A II. világháborúban hadászati tevékenység is folyt a területen. A hegy alatt húzódó széntelep letermelését több időszakban végezték. A hegy meredek oldala alkalmassá tette sípálya kiépítésére, a Dolinka felőli oldalon az 1960-70-es években. Közkedvelt kirándulóhely, amihez egyre inkább hozzákapcsolódik az ún. Hurka-Pécskő területe is – olvashatjuk a Novohrad – Nógrád Geopark által itt kialakított tanösvény egyik információs tábláján.

Pécskői kilátás (karancs-medves.info fotó: Drexler Szilárd)

Pécskői kilátás (karancs-medves.info fotó: Drexler Szilárd)

A Pécskő tulajdonképpen a környék egyik különleges vulkánja. Nemcsak a fő kitörési központja, hanem egy mellék, ún. parazita kúpja is tanulmányozható. Megközelítőleg 5 millió éve, földrengések rázták meg a környéket, majd robbanások zaja verte fel a csendet. Sűrű, sötét kitörési felhők törtek az égbe, akár több kilométer magasságba is. A súlyos és félelmetes gomolyagokból szitálva hamu és kisebb nagyobb puffanásokkal kőzetdarabok hullottak vissza a felszínre. Ez a folyamatsor hosszú időn keresztül többször megismétlődött, miközben kialakult a Pécskő laza szerkezetű vulkáni kúpja, ami később teljesen lepusztult.

Felszínre került a megtápláló csatorna, ugyanakkor kihámozódott egy oldalkráter lávaanyaga is, amit formája alapján Hurka-Pécskőnek neveztek. Ezt 1923-ban kőbányászati céllal felrobbantották, de megmaradt részei is különleges látványt nyújtanak. A fő csúcs két bazalttelérét is kibányászták, eközben fedezték fel rézkori telepet.

Megközelítése

A Pécskő környéke a Kohász Kék turistajelzés kék sávját követve, vagy a Bányász körút sárga sáv jelzését követve közelíthető meg. Legrövidebb úton a Somlyó Üdülőtelepi helyi járati autóbusz-végállomásról indulva érhetjük el, ahová Salgótarjánból a Forgách-telepen és Somlyóbányán keresztül autózhatunk fel. Innen mintegy másfél kilométeres emelkedővel érhetjük el a csúcsot, további egy kilométerre pedig a Hurka-Pécskő területét.

(Autónkat esetlegesen itt leparkolva figyeljünk arra, hogy a tavasztól őszig tartó időszakban helyi járati autóbusz közlekedik a hétvégi házas övezetbe, ami a szűk fordulóban nehezen fér el. Parkoljunk úgy, hogy ebben ne akadályozzuk az autóbuszokat!)

 

Kiemelt fotó: Panoráma a Pécskőről (karancs-medves.info fotó: Drexler Szilárd)