Benczúrfalvát a 22-es főútról lekanyarodva, a Megyer-patak mentén, Szécsénytől mintegy 5 kilométerre találjuk. A település közigazgatásilag Szécsényhez tartozik, nyugati határában található a hamarosan újra régi fényében tündöklő Benczúr-kastély.

Az egykori Dolány Fő utcáján találjuk a 18. században épült barokk kastélyt. A Wattay család építtette, később a Szontágh családé volt, 1890 körül gróf Pejacsevich Miklós vásárolta meg – ebben az időszakban többször is bővítették.

1910-1920 között Benczúr Gyula festőművészé volt a kastély – halála után vette fel a falu a Benczúrfalva nevet és kapta meg azt maga a kastély is. A melléképületként kialakított manzárdtetős műtermet később id. Szabó István szobrászművész lakta haláláig, majd fia, Ifj. Szabó István szobrászművész alkotott itt 2017 eleji haláláig.

A kastélyban a II. világháború után működött kultúrház, TSZ-iroda, iskola, mozgalmi ház, raktár és orvosi rendelő is, de működött benne mozi és ifjúsági klub is. A Kincstári Vagyoni Igazgatóság 2007-ben a kezelésében lévő, állami tulajdonú, műemléki védelem alatt álló kastélyegyüttes és park értékesítése mellet döntött. A szabadon álló, „U” alaprajzú, kontytetős, földszintes kastély támfalának sarkain két sokszög alaprajzú, sátortetős bástya áll, kerítését kovácsoltvas és öntöttvas elemek díszítik, kertje mintegy 3 hektáros.

A kastély jelenleg felújítás alatt áll, így nem látogatható!

 

Kiemelt fotó: A Benczúr-kastélyt megviselték az évtizedek, hamarosan azonban újra régi fényében tündökölhet (karancs-medves.info fotó: Kéri István)