Immár hatodik alkalommal zarándokoltak el mentők, betegápolók, egészségügyi dolgozók, illetve családtagjaik és szimpatizánsaik Szécsényből a Mátraverebély-Szentkút Nemzeti Kegyhelyre, hogy megerősítsék hitüket és áldást kérjenek az egészségügyi dolgozókra, illetve munkájukra. A búcsúról és annak céljáról Bagó József, a Portiuncula Alapítvány szóvivője beszélt.

Mint Bagó József felidézte, a mentőként dolgozó Pifka Zsolt és Pifka Csaba az egyik szécsényi zarándokút során vetette fel az ötletet, miszerint a mentőknek és betegápolóknak is saját zarándoklatot kellene szervezni. Ennek idén már hat éve, azóta pedig minden esztendőben egyre többen csatlakoznak a mentők zarándoklatához.

Az alapítvány elnöke kifejtette: az elmúlt években számos dolog történt, gondoljunk csak a koronavírus-járványra vagy a háborúra. Emiatt sokan sok terhet cipelnek magukkal, emellett pedig a családjukat is el kell látni, ami a mentőknek különösen nehéz – hangsúlyozta Bagó József.

Mint fogalmazott, az egészségügy dolgozók a hétköznapokban is sok keserűséggel és fájdalommal találkoznak, így szükségük van a lelki megújulásra – ezt szolgálja a zarándoklat is.

A múlt hétvégi zarándoklaton összesen 45 fő vett részt – mint az alapítvány elnöke kiemelte, immár nem csak Nógrád vármegyéből, de például az egri és miskolci mentőállomásokról is érkeztek, valamint eljött egy bajai hatfős család is. Mindemellett volt olyan résztvevő, aki ezzel akarta kifejezni háláját a mentők gyors és szakszerű ellátásáért. A zarándoklatot Komáromi Jób ferences szerzetes vezette, az út során pedig több helyszínen is megálltak elmélkedni. A szerzetes azt kérte, a résztvevők tegyenek tanúságtételt, mert inkább erre van most szükség, mint tanítókra – magyarázta Bagó József.

Mint fogalmazott, testben kissé megfáradtak, ám lelkileg felüdültek a 27 kilométeres út során. Ahol lehet, ott közösen énekeltek és imádkoztak, míg más helyeken mély beszélgetésekre került sor. Az alapítvány szóvivője szerint ilyenkor megnyílnak az emberek egymásnak, és épp erre van most szükség, hogy ki tudják mondani mindazt, ami foglalkoztatja őket. Fontos továbbá, hogy a zarándoklaton nem csak hallgatják, de meg is hallgatják egymást a résztvevők – emelte ki Bagó József.

A testi és lelki egészséget is szem előtt tartják

Bagó József a két évvel ezelőtt alapított Portiuncula Alapítvány tevékenységéről is beszélt. Ismeretése szerint nagy hangsúlyt helyeznek a lelki megújulásra, az egészségmegőrzésre, a fiatalokkal való foglalkozásra, valamint a – főként külföldi – társszervekkel való kapcsolatfelvételre is. A zarándokutak mellett táborokat is szerveznek a fiataloknak, hamarosan például Szécsénybe érkezik egy csapat, akik elsősegélynyújtó ismereteket is elsajátíthatnak majd.

Emellett terveznek egy pár napos oktatást a szentkúti kegyhely munkatársainak, akiknek a defibrillátor használatát tanítják meg. Az alapítvány önkéntesei továbbá a szentkúti zarándoklaton is segítenek, ahol egészségügyi ellátást biztosítanak, mindezt térítésmentesen – mondta Bagó József.

 

Kiemelt kép: A mentők és betegápolók 2023-as szentkúti zarándoklatának résztvevői (Beküldött fotó)