Bár a megnevezés Béna (Belina) felvidéki települést jelöli, a sziklákhoz Csoma (és a csomai kőbánya) vagy Sőreg felől tudunk túrát indítani.

A Bénai-szikláknak több száz méteren keresztül sorakoznak oszlopai és kőszirtjei. A térségi lávafolyam szélén szemléletesen láthatóak a mállás mikrofolyamatai és gravitáció által lesuvadt blokkok. Egy ilyen, lecsúszott, szétesőfélben lévő bazalttömbben, a bénai hegygerinc Ragyolc felé kiugró lejtő északi részén található a Kanellált cserepek barlangja, amely mellől neolit-kori cserepek kerültek elő. A barlang járatainak összhossza 23 méter. A másik, azaz a déli oldalon a felhalmozódott kőbálványok között találjuk a Bénai-törmelékbarlangot, melynek keletkezése hasonló az előzőhöz. Egyetlen járatának több bejárata is van, összhossza 12 méter. A Bénai-barlang a Bénai-sziklák lábánál található, ahol a sziklás perem vastag bazaltoszlopai lassan elválnak a hegygerinctől és lecsúsznak a meredek lejtőn. A 4,5 méter hosszú barlang félköríve a bazalt szegélyét másolja. Innen 20 méterre, északnyugatra, a sziklák alatt található a Bénai-hasadékbarlang. Az 5 méter hosszú folyosó egy repedés mentén történt kimállással jött létre. A barlang előtt itt egy szép kőablak is kialakult – írja a Karancs-Medves és a Cseres-hegység területét bemutató monográfia.

A helyszín megközelítésével kapcsolatban a Novohrad – Nógrád Geopark és a füleki Nógrádi Turisztikai Információs Központ tud segítséggel szolgálni. A geopark szakemberei évente többször is vezetnek ide gyalogtúrákat, érdemes csatlakozni hozzájuk már csak azért is, mert az ide tervezett túrák különböző kezdő- és végpontjai, pontosabban az ezek közötti szegényes tömegközlekedési kapcsolat megnehezíti a programtervezést.

 

Kiemelt fotó: Kilátás a Bénai-sziklákról (karancs-medves.info fotó: Micsuda András)