Ennek megválaszolásához először újabb kérdés szükséges: terepen vagy országúton? Szerencsére mindkettőre számtalan kiváló útvonal kínálkozik Salgótarján környékén és a Karancs-Medves térségében.

Terepen

A Karancs-Medves térségében immáron 100 kilométerhez közelít a kerékpáros turistajelzéssel ellátott útvonalak összesített hossza. A leghosszabb jelzés ezek között a sárga, mely 48,5 kilométeren kanyarog és bár “kétirányú”, de javasolt az alábbi irányt választani, így a legélvezetesebb a bejárás.

Salgótarján, vasútállomás – Szent Imre-hegy – Kercseg-lapos – kőbányához vezető út – Somoskőújfalu, vasútállomás – volt kőszállító kisvasút alagútja és nyomvonala – Eresztvény – Petőfi-sétány – Medves fennsík – Medves fennsík “nagy elágazó” – Rónabánya – Szilvás-kő térsége – Bárna – Inászó – Pécskő-Szilvás – Somlya – Salgótarján, Zagyvapálfalva – Salgótarján, Gorkij-lakótelep – Baglyasalja – Baglyas-kő Vár Természetvédelmi Látogatóközpont – Salgótarján, vasútállomás

Az útvonalban különböző nehézségű szakaszok találhatóak. Kezdőknek, családoknak a Somoskőújfalu és a Petőfi-sétány közötti szakasz ajánlott, ha nagyobb gyermekkel történik a közös kerékpározás, célba vehető innen még a Medves-fennsík “nagy elágazója” is, aminek eléréséhez már egy hosszabb emelkedőt is teljesíteni kell. A Rónabánya és Zagyvapálfalva közötti szakaszt inkább gyakorlott hegyikerékpárosoknak ajánljuk – mind az emelkedők, mind a lejtők tekintetében. A Zagyvapálfalva és a vasútállomás közötti szakasz nehezen járható és követhető, ennek bejárását jelenleg nem ajánljuk.

A piros kerékpáros turistajelzés a Medves-fennsíkot szeli keresztbe, a sárga jelzéssel a “nagy elágazóban” találkozik, illetve Somoskő közelében, a Petőfi-sétányon; továbbá egy kilométeren közösen halad a zöld jelzéssel.

Rónabánya – Rónafalu – Medves-fennsík “nagy elágazó” – eresztvényi kőbányák – Somoskő

Az útvonal néhány rövid, de meredek emelkedőtől/lejtőtől eltekintve nem tartalmaz komolyabb szintkülönbséget.

A zöld kerékpáros turistajelzést a Medves-fennsíkon kanyargó néhány kilométerének kivételével kifejezetten a gyakorlott kerékpárosok számára ajánljuk, a Karancs oldalában vezető szakaszon a profik is tolni kényszerülnek a kerékpárt az emelkedő egyes szakaszain.

Medves-fennsík “nagy elágazó” – Salgóbánya – Tatár-árok – Beszterce-lakótelep – kőbányához vezető út – Karancs-nyereg – Karancs kilátó

A jelzés “kétirányú”, mindkét végéről indítható túra, de a Salgóbánya és a Beszterce-lakótelep elágazó között az említett irányban, a lejtőzést ajánljuk. A Karancs oldalában úgy az emelkedő, mint a lejtő teljesítése biztos kerékpárkezelést és megfelelő erőnlétet igényel – nem véletlen, hogy lényegében ezen a turistajelzésen rendezik meg a Karancs Királya hegyi futó és hegyikerékpáros “uphill” versenyt.

És akkor ott van még a Medvés kör, illetve a Mackó kör is, mely útvonalakról itt találsz bővebb információt.

Országúton

Salgótarjánon jelenleg a Tarján Vendéglőtől egészen az Ipari Park bejárati útjáig kerékpárút vezet keresztül észak-déli irányban, a végponttól pedig a 21-es számú főúttal párhuzamos szervizút kínál biztonságot közlekedési lehetőséget egészen Kisterenyéig.

A Salgótarjáni Hegyikerékpáros Egyesület tagjainak “legnépszerűbb” rövidebb útvonala az úgynevezett 30-as kör. Az egykori Tarján Kupa országúti kerékpáros mezőnyversenyek útvonala 26,7 kilométer és 240 méter szintkülönbséget tartalmaz a Salgótarján, Fő tér – Mátraszele – Kazár – Salgótarján, Forgách-telep – Salgótarján, Fő tér útvonalon. A megyeszékhelyhez közeli útszakaszok forgalmasak, a városon kívül kevésbé.

A hegyi útvonalak kedvelőinek Cered felé kínálkozik alternatíva, az előbbi útvonalnál tapasztalhatótól alacsonyabb forgalom mellett. A Rónafalura és/vagy Rónabányára való felkapaszkodás mindkét oldalról közel 300 méter szintkülönbséget jelent. Az aszfalt minősége összességében rendben van, Cered és Rónafalu között minden évben egyenkénti indításos hegyi időfutamot is rendez a Salgótarjáni Hegyikerékpáros Egyesület.

Akiket nem zavar a gépjárművek száma a Salgótarján és Somoskőújfalu közötti főúton, azok a határtelepülésről megmászhatják a már kevésbé forgalmas emelkedőket Salgóbánya, illetve Somoskő felé is.

Mindezeken túl természetesen a legkülönbözőbb irányokba és hosszúságban tervezhető országúti kerékpározás a térségben. Összességében a Karancs-völgyében (Karancsalja-Litke) elfogadható az aszfalt, Litkétől Szécsényig azonban vannak kifejezetten kellemetlen szakaszok. A Karancsalja-Etes-Ságújfalu útvonal egyik felét már felújították, a másik felén pedig 2021-ben végzik el a beruházást. Akik erre tartanak, azoknak számolniuk kell a 22-es út jelentősebb forgalmával.