Holnap kezdetét veszi és egészen június 4-ig tart az Európai Geoparkok Hete, melyhez a szlovák-magyar Novohrad-Nógrád Geopark is csatlakozott.

A geopark beszámolója szerint az eseménysorozat számos érdekes programot tartogat. Május 26-án, pénteken 11 órától a Mátraverebély-Szentkút Nemzeti Kegyhelyre várják az érdeklődőket, ahol a ferences szerzetesek kalauzolják majd körbe a résztvevőket. Május 28-án, pünkösdvasárnap nyílt, vezetett túrát szerveznek az Eresztvényi Kőbányák tanösvényen: a mintegy 9,3 kilométer hosszú túra délelőtt 11 órakor indul majd az Eresztvényi Látogatóközponttól Szokács Krisztián vezetésével.

Érdemes lesz a hét utolsó napján Hollókőre is ellátogatni, az Ófaluban ugyanis felelevenítik a pünkösdhöz kötődő népszokásokat, de kézműves vásárral és ínyencségekkel is készülnek majd. Az ünneplés másnap a felújított hollókői várban folytatódik, ahol délelőtt 11 órától fegyverbemutatóval, középkori tánccal és zenével, hadgyakorlattal és ostromjátékkal is várják majd az érdeklődőket.

Június 3-án, szombaton egy több földtani bemutatóhelyet is érintő túrát szerveznek: a résztvevők Prakfalvi Péter, a geopark magyar oldali főgeológusának vezetésével a kishartyáni Kőlyuk-oldalt, a Sámsonháza mellett lévő Vár-hegyi kőfejtőt és kilátópontot, valamint a szentkúti remetelakásokat és a források völgyét is megismerhetik.

Tematikus túra és Vulkánnap Ipolytarnócon

Az Európai Geoparkok Hete alkalmából az Ipolytarnóci Ősmaradványok is sok érdekes programot tartogat. Május 27-én, szombaton 11 óra 45 perckor a fogadóépülettől induló Miocén Ősvilági tematikus túrán a résztvevők a Pannon-tó bükkábrányi fáitól, a vulkáni katasztrófán keresztül, az őstengeri cápákig búvárkodnak a múltban, átélve az éghajlati változások megpróbáltatásait is. A túrára előzetes regisztráció szükséges, a részvételi szándékot az ipolytarnoc@osmaradvanyok.hu email címen kell jelezni május 26-ig.

Május 28-án, vasárnap, gyermeknap alkalmából ugrálóvár, arcfestés, kincskeresés és kézműves foglalkozások várják a kicsiket a Lombkorona kávézó cápás tavacskája mellett, fél kettőtől pedig Bohóc műsorral kápráztatják el a gyermekeket. Május 29-én, hétfőn termelői vásárt tartanak a fedett filagória alatt, ahol a helyi őstermelők és kézművesek portékát lehet megcsodálni, de lesz csurgatott kenyér és parázson sült malomkalács is.

Június 1-jén, csütörtökön egész Európában Vulkánnapot tartanak, melynek az Ősmaradványoknál már hagyománya van. Ezen a napon geológiai tanösvényi vezetett túrák és egy különleges tematikus szabadtéri program szorítkoznak a vulkanizmus részletezésére. A túra – mely 10 óra 45 perckor indul az Ősfenyő Fogadóépülettől – a miocén erdőn keresztül a geológiai tanösvényt, majd a kőzetparki ösvényt érintve érkezik vissza a fogadóépülethez. A mintegy 2 órás, közel 2 és fél km hosszú, könnyű terepi sétára a limitált létszám miatt az ipolytarnoc@osmaradvanyok.hu email címre érdemes írásban előre bejelentkezni.

A programokról további információ a Novohrad-Nógrád Geopark és az Ipolytarnóci Ősmaradványok honlapján található.

Kiemelt fotó: Az eresztvényi Közép-bánya-tó madártávlatból (karancs-medves.info fotó: Drexler Szilárd)