A közigazgatásilag Pásztóhoz tartozó település a várostól 13 kilométerre, a Mátrába vezető 2408-as közút mellett, a hegység lábánál helyezkedik el. 1937 előtti neve: Alsóhuta.

A Kövecses-patak völgyében vezető műúton érhető el Mátrakeresztes, amely a fakanál gyártásáról híres. Bár közigazgatásilag Pásztó településrésze, életformáját, elhelyezkedését és egyéb jellegzetességeit tekintve egy kis faluról van szó. A faluban egyesül a Csörgő- és a Nagy-völgyi patak.

Az ország számos pontján megtalálható a mátrakeresztesi fakanál (karancs-medves.info fotó: Nógrádikumok)

Az ország számos pontján megtalálható a mátrakeresztesi fakanál (Fotó: Nógrádikumok)

Az 1740-ben Morvaországból érkezett Dalmata Ferenc ciszterci szerzetes alapította a település ősét oly módon, hogy a Gedeon-, Nárád-, Hutahelyi-patakok összefolyásánál üveghutát létesített. A jobb megélhetés érdekében 1780-ban a népesség levándorolt a Csörgő-patak mentén a település mai helyére. Mai nevét 1937-ban kapta.

A falu alapítása óta kézművességből, kiemelten erdei termékekből kereste kenyerét. A fakanál készítése azonban elsődleges volt, s az egész országot Mátrakeresztesről látták el ezzel a minden konyhában nélkülözhetetlen termékkel. Napjainkban is élő kisiparnak számít, hiszen generációról generációra öröklődik a mesterség. Természetesen a most működő műhelyek már gépesítettek. A kézi fakanálkészítés teljes folyamatáról szóló tudás és eszköztár azonban jelenleg is megtalálhatók és hagyományőrzőik arra törekednek, hogy a fiatal korosztályok számára is tovább tudják adni a szép mesterséget.

Mátrakeresztes kedvező természeti, táji adottságai mellett figyelemre méltó vonzerőt képez épített környezete, mivel az Ófalu történelmi értékű. Hangulatos településszerkezete, továbbá jelentős számú népi építészeti hagyományokat őrző, védendő értéket képviselő épületállománya van. A pihenni vágyó vendégeket a hegyvidéki falu egyedi, számos eredeti állapotban álló palócházzal bűvöli el.

Készül a fakanál Mátrakeresztesen (karancs-medves.info fotó: Nógrádikumok)

Készül a fakanál Mátrakeresztesen (Fotó: Nógrádikumok)

A helyi fakanálkészítés hagyományát a Nógrád Megye Önkormányzata által összefogott legfontosabb helyi értékek, a Nógrádikumok közé is beválogatták már.

A település mind falusi turizmus, mind fizetővendéglátás keretében működő szálláshelyekkel rendelkezik, mely 10-15 fő elhelyezésére nyújt lehetőséget. Mátrakeresztesen hideg-melegkonyhás étterem működik, ahol hétvégenként élő zenével szórakoztatják az odalátogatókat.

A település(rész)en átvezet az Országos Kéktúra útvonala, érinti több mátrai teljesítménytúra útvonala is. Kedvelt kiindulópontja a Felső-Mátrába (jellemzően Ágasvár irányába) vagy a Muzsla felé vezető túráknak.

 

Kiemelt fotó: A fakanálkészítés hagyománya ma is él Mátrakeresztesen (Fotó: Nógrádikumok)