Májustól újra megnyit a füleki vár és újdonságokat kínál a várséta a felvidéki városban – erről a vármúzeum tájékoztatta az MTI-t csütörtökön.

Az állandó kiállításon látható tárgyak feliratai már angol nyelven is olvashatók lesznek, új fotópanelekkel és fajátékokkal bővül a vármúzeum kínálata, a középső várudvarban megnyitják az egykor ágyúállásként szolgáló három kazamata egyikét, amelyet nemrégiben újítottak fel – írták a közleményben. A vár lejtős részén tereprendezési munkálatok is zajlottak, zöldebbé és járhatóbbá alakítva ezzel a várudvart. Szombattól a vármúzeum igazgatása alá tartozó Városi Honismereti Múzeum és Nógrádi Turisztikai Információs Központ is nyitva tart, a szintén az intézmény részlegeként működő városi könyvtár keddtől szombatig üzemel.

Fülek városa és a Füleki Vármúzeum

A máig jelentős magyar lakossággal rendelkező felvidéki Fülek városa és környéke a Cseres – hegység területén, a völgyszerű, ritkaerdős jellegű Füleki-árokban fekszik. A terület tengerszint feletti magassága 185 és 350 méter között váltakozik. Sík és dombos felületét középharmadkori homokkő és agyag képezi, melyekből délkeleten harmadkori bazaltok sávja emelkedik ki.

A Városi Honismereti Múzeum galériájában készülőben van az év első kiállítása. A második világháború haditechnikáját mutatják be Péter Tibor helyi modellező makettjei révén. Láthatók lesznek azoknak a járműveknek a modelljei is, melyek a füleki események részesei voltak. A tervek szerint egy audiovizuális tájékoztató is elérhető lesz a tárlaton, mely részletesen bemutatja az egykori katonai járművek és fegyvertechnika kicsinyített másait. A látogatók érdekes és oktató jellegű információkkal gazdagodhatnak az eredeti változatok műszaki paramétereiről, rendeltetéséről és arról, mely katonai műveletek során voltak használatosak. A kiállítás május 18-tól augusztus 6-ig látogatható.

A Füleki Vármúzeum arra is felhívta a figyelmet, hogy az érvényben lévő járványügyi korlátozások betartása továbbra is szükséges.

 

Forrás: MTI / Kiemelt fotó: Fülek vára (karancs-medves.info fotó: Drexler Szilárd)