Velünk élő örökség mottóval, 200 helyszínen rendezik meg országszerte szeptember 16-án és 17-én a Kulturális örökség napjait – mondta el Lánszki Regő, az Építési és Közlekedési Minisztérium építészeti államtitkára Budapesten, a Magyar Nemzeti Levéltárban az eseményt beharangozó múlt csütörtöki sajtótájékoztatón.

Az MTI beszámolója szerint idén először az Építési és Közlekedési Minisztérium rendezi az országos programsorozatot, amelyben olyan, a hétköznapokban zárt épületek nyitják meg kapuikat, mint a Sándor-palota, a Belügyminisztérium Széchenyi téri szakasza, a Magyar Nemzeti Levéltár, a Központi Statisztikai Hivatal vagy a mosonmagyaróvári Habsburg-kripta. Látogathatók lesznek várak és kastélyok, valamint több városháza is – sorolta a programokat az építészeti államtitkár.

Lánszki Gergő emlékeztett arra, hogy a több mint 30 éve Franciaországból indult kezdeményezéshez idén 50 ország csatlakozott. Magyarország a kezdetek óta részt vesz az eseményen, amelynek célja ráirányítani a figyelmet az épített örökségre.

Ipolytarnócon is várják az érdeklődőket

A Kulturális örökség napjaihoz az Ipolytarnóci Ősmaradványok Természetvédelmi Terület is csatlakozott. Az előre bejelentkezettek számára ezen a napokon, délelőtt kilenc és délután négy óra között a területen tartózkodás, az Ősfenyő Belépő fogadóépület interaktív kiállításainak, a Bükkábrányi fák védőépületének és a Miocén Erdő arborétumának megtekintése ingyenes. Mindkét napon indul térítésmentes tárlatvezetés is, melyek során műhelytitkokba is beavatják az érdeklődőket. Az előzetes regisztrációról ezen az oldalon tudhatnak meg többet az érdeklődők.

Az eseménysorozathoz Ipolytarnócon túl két másik Nógrád vármegyei helyszín is csatlakozott. Hollókőn szombaton és vasárnap egyaránt délelőtt tíz óra és délután fél hat között várják az érdeklődőket. A Kossuth út 94. szám alatti, hagyományos palóc portán a hollókői népviselet készítésével, történetével ismerkedhetnek meg a látogatók, a korabeli, fekete-fehér felvételeken pedig a kenderfeldolgozás menetébe pillanthatnak bele. A múzeumban egy újonnan megnyílt népviseleti kiállítás várja a vendégeket, míg a Guzsalyas házban megismerhetik, milyen az igazi hollókői viselet.

A Kőrösi Csoma Sándor Emlékparkban szombaton és vasárnap, délelőtt tíz és délután négy óra között óránként tartanak majd csoportos tárlatvezetéseket, de a látogatók akár egyedül is felfedezhetik a sztupát, illetve a mellette található épületet, ahol a Kőrösi Csoma Sándor életútját bemutató állandó kiállítást is megtekinthetik. Mindemellett bejárhatják a Szabadító Buddha Anya Templomot, a Szkíta Templomot, a Milarepa barlangot és a többi kiállító pavilont is.

A Kulturális örökség napjaival és a programokkal kapcsolatban további információ a hivatalos honlapon érhető el.

 

MTI  nyomán | Kiemelt fotó:  A bükkábrányi ősfenyők az Ipolytarnóci Ősmaradványoknál (karancs-medves.info fotó: Komka Péter)