A Novohrad – Nógrád Geopark eresztvényi Oktató, Kutató és Irányító Központja a diákcsoportokat fél- vagy egésznapos erdei iskolai foglalkozásokkal, nyáron többnapos táborokkal, míg a felnőtt csoportokat többek között túravezetéssel várja.

A geoparknál dolgozók munkahelyéül is szolgáló komplexumban rendre egy-egy kisebb kiállítást is megtekinthetünk, de a büfé és a helyi termékeket, emléktárgyakat, könyveket is árusító bolt szolgáltatásai is a nagyközönségnek szólnak, míg a geológiai szakanyagok és minták akár a felsőoktatásban résztvevő, releváns szakirányt választott hallgatók számára kínálnak kutatási lehetőséget. Az eresztvényi központban rendre különböző előadásokkal is várják az érdeklődőket. Eresztvényből könnyen megközelíthető a kőbányákba vezető tanösvény is.

A központtal és szolgáltatásaival kapcsolatban a Novohrad – Nógrád Geopark közösségi oldalain, honlapján, a +36 32 423 303-as telefonszámon és az info@nngeopark.eu e-mail címen keresztül juthatunk további információkhoz. Az eresztvényi épület néhány ünnepnap kivételével az év minden napján nyitva tart.

A Novohrad – Nógrád Geopark

A Novohrad – Nógrád Geopark területe összesen 92 (64 magyarországi és 28 szlovákiai) településre terjed ki. A térségben számos unikális, egyedi geológiai érték található, melyek bemutatását immáron több mint 20 helyszínen segítik információs táblák és tanösvények.

A környék kedvelt a túrázók körében (karancs-medves.info fotó: Drexler Szilárd)

A környék kedvelt a túrázók körében (karancs-medves.info fotó: Drexler Szilárd)

A geopark területén azonban nem csak a földtudományi, hanem a táji, a természeti, a történelmi és kulturális értékek bemutatása is fontos feladat. A páratlan palóc vidék történelmi hagyományait, a tájat és közösségeket is egyesíteni kívánó Novohrad – Nógrád Geopark fokozatosan építi ki, kapcsolja össze és formálja egységes turisztikai termékké a látványosságokat a határ két oldalán.

A Novohrad-Nógrád Geopark területén több száz kilométernyi túraútvonal közül választhatunk, melyek szinte kivétel nélkül érintenek egy-egy geoparki helyszínt, értéket. A hegyikerékpárosok számára Salgótarján környékén közel száz kilométernyi jelzett erdei útvonal áll rendelkezésre. A geopark területén több engedéllyel rendelkező lovas szolgáltató segítségével akár lóháton is meglátogathatjuk az egyes helyszíneket.

 

Kiemelt fotó: A Novohrad-Nógrád Geopark Eresztvényi Látogatóközpontjának épülete (karancs-medves.info fotó: Drexler Szilárd)