Salgótarján és a Karancs-Medves térsége a Duna és a Tisza vízválasztóján terül el. A vízrajzi érdekességeket tovább bővíti, hogy a Tiszába sem egy (hanem összesen három) útvonalon jutnak környékbeli vizek; egyesek Magyarországon, a Zagyván vagy a Tarnán keresztül, mások Szlovákián, a Rimán és a Sajón át érik el a Tiszát.

Ha egyszerűsíteni szeretnénk a kérdés személtetését, induljunk ki a somoskőújfalui vasútállomástól. Az innen dél felé induló vízfolyások a Tarján-patakon és a Zagyván keresztül a Tiszába torkollanak. Ha a vasútállomástól északra haladunk, ahogyan a 21-es számú főúton gurulunk a határ felé, velünk egy irányban, Szlovákia felé tartanak a vízfolyások is. A Fülek felé vezető főút környékén, a környező dombokról érkező vízfolyások a Béna-patakon keresztül az Ipolyba jutnak, így itt közlekedve a Duna vízgyűjtőjén haladunk. Kicsit kelet felé tartva, például Ajnácskő környékén már olyan patakokat találunk, melyek végül a Rimán és a Sajón keresztül a Tiszát érik el.

A Karancs oldalában fekvő kedvelt kirándulóhely, a Kercseg-lapos felé sétálók ennél is konkrétabban a vízválasztó vonalán teszik lépteiket. Az egykori kőbányák felé vezető út felső szakasza tényleges vízválasztóként értelmezhető. Itt az a csapadék, ami a bal oldalunkon gyűlik össze és a Kercseg-lapos felé indul el, végül a Dobrodán és az Ipolyon keresztül a Dunába érkezik meg. Jobb oldalunkon eredő vízfolyások a Tiszába érkeznek majd, a Tarján-patakon és a Zagyván keresztül.

Salgóbánya és a Medves-fennsík térségében találkozhatunk a legváltozatosabb viszonyokkal. A Salgó vára alatti, salgóbányai parkolóban állva nyugat felé a vízfolyások Szlovákián, majd a Béna-patakon és az Ipolyon keresztül a Dunába érkeznek (például a Várberek-patak, illetve az egykori Dornyay Turistaház mellett található Bodzás-kút vize), a Medves Hoteltől viszont hazánk leghosszabb (határainkon belül eredő) folyója, a Zagyva ered, mely a Tiszába torkollik. A Medves-fennsík fokozottan védett területén eredő Gortva-patak már Szlovákia felé hagyja el Magyarországot, az itt csordogáló víz végül a Rimán és a Sajón keresztül jut majd a Tiszába. Szilvás-kő térségéből még a Bárna-patakon keresztül a Zagyvába, majd a Tiszába futnak a vizek, a Tajti-lapos környékétől keletre azonban már a Tarnán keresztül indulnak a Tisza felé a patakok.

 

Kiemelt fotó: Somoskő és Salgó vára (karancs-medves.info fotó: Drexler Szilárd)