A magyar-szlovák határon, Sátorosbánya és Kalonda között húzódó tanösvény az egyik leghosszabb a térségben. A 24,5 kilométeres útvonalon 45 információs táblán keresztül ismerhető meg a környék élő- és élettelen természeti környezete.

A tanösvényen egy acél- és faszerkezetes, 20 méter magas kilátótorony is felépült, de műtárgyai között egy 15 méter hosszú gyalogos fahíd is megemlíthető. A kilátó a felvidéki Nagyromhány felett áll, de könnyen megközelíthető Karancsberényből indulva is.

Mindemellett a turistaútvonal mentén több fedett pihenőhelyet, fapadokat is elhelyeztek. Az útvonal mentén háromnyelvű (magyar, szlovák és angol nyelvű) táblarendszer segíti a látogatókat, melyeken a geológiai sajátosságok mellett a környező, határ menti települések látnivalóit is megjelenítik.

A 24,5 kilométeres tanösvény gyalogosan és hegyikerékpárral is bejárható. Mivel jelentős hosszában a határsávon kanyarog, az útvonalban található néhány igen meredek szakasz is, mely a két keréken való teljesítést némileg megnehezíti, van ahol még a gyakorlott hegyikerékpárosok is tolni kényszerülnek a biciklit.

A tanösvényről további információk a Nógrádi Geopark turisztikai tájegysége projekt önálló honlapján érhetőek el.

 

Kiemelt fotó: Kilátás a Nagyromhány/Karancsberény feletti kilátóból (karancs-medves.info fotó: Micsuda András)