Nem tudjuk biztosan, hogy ki és mikor építtethette a kővár korai magját. De 1331-ben már írtak Széchy Péter királyi várnagyról, aki Szanda várából parancsolt a váruradalomhoz tartozó környékbeli népeknek, akik különböző földesúri szolgáltatásokkal tartoztak a magas kővárban élőknek.

Luxemburgi Zsigmond király kedvelt híveinek, a Pásztói családnak adományozta, majd a Csetnekiek kezére jutott. Mivel ők részt vettek Nápolyi László trónkövetelő oldalán a lázadásban, a győztes Zsigmond elkobozta és feleségének, Cillei Borbála úrnőnek adta át, aki a befolyt jövedelmekből tartotta fenn fényes udvartartását.

A szandai középkori várrom (Fotó: Nógrádikumok)

A szandai középkori várrom (Fotó: Nógrádikumok)

A 16. században akkori birtokosa, a Báthory főnemesi család csak kismértékben erősítette meg a jelentéktelen várat, amit 1546-ban könnyedén elfoglaltak az Oszmán Birodalom csapatai. Híres várkapitánya, Hubiár aga a bujáki vár alatti réten vívott párviadalt Kapitán Györggyel, a hollókői parancsnokkal, egy rab váltságdíján való vitájuk eldöntése végett. A szandai „pogányok” gyakori rablóportyáinak megbosszulására végül 1551-ben a balassagyarmati magyar vitézek – a legenda szerint egy rejtett üregen keresztül – behatoltak a hegyi erősségbe, annak őrségét az utolsó emberig levágták.

A győztes keresztény katonaság elvonulása során felrobbantotta falait, hogy többé ne szolgálhasson a „pogány” búvóhelyéül. Azóta egyre romosabb, régészeti feltárása és megóvása még várat magára. A máig megmaradt keskeny oszlopcsonk viszont messziről jól látszik a hegycsúcson. A vár oldalában látványos, több tíz méter hosszú egyenes andezitoszlopokat is láthatunk.

A szandai középkori várrom (Fotó: Nógrádikumok)

A szandai középkori várrom (Fotó: Nógrádikumok)

A szandai középkori várromot a Nógrád Megye Önkormányzata által összefogott helyi értékek, a Nógrádikumok közé is beválogatták már.

Látogatás, megközelítés

Szanda vára szabadon látogatható, az Országos Kéktúra nyomvonalán fekszik. Az Andezit teljesítménytúrák Dél-cserháti vulkanikus területet bemutató túra egyes távja szintén érintik. Megközelítése Szandaváralja vagy Becske települések felől javasolt. Előbbit kiindulási pontként választva, a csúcsra tartva útba esik az egykor búcsújáróhelyként is funkcionált Mária-forrás, amit az itt lévő Szűz Mária-képről Képecskének is neveznek.

 

Kiemelt fotó: A szandai középkori várrom (Fotó: Nógrádikumok)