Egy helyi monda szerint Zách Felicián titkos nyughelye.

1397-ből maradt fenn Egyházasbást (jelenleg Újbást) római katolikus temploma, viszont egy része már egy évszázaddal korábban is állt, amelyet még Szent Miklós tiszteletére szenteltek.

A jelenlegi templomot többször átépítették, ebből kifolyólag pedig román stílusa mellett gótikus, barokk és más motívumokat is felfedezhetünk benne.

A Szent István templom igazi jelentőségét a hozzá kapcsolódó mondái adják. Egy monda szerint a templom közepén található kriptában található Zách Felicián, magyar nemes és családjának titkos nyughelye. Károly Róbert uralkodásának idején Zách Felicián a király életére tört, persze sikertelenül. Ez annyira sokkolta az akkori vezetést, hogy leszögezték, hogy egy hazaáruló nem nyugodhat magyar földben. Ennek a döntésnek a szellemében kimérették Egyházasbást határait és létrehoztak átmenetileg egy miniállamot és az itt található templomban temették el további hat hozzátartozójával együtt – olvasható a felvidéki Medvesalja önálló honlapján.

 

Kiemelt fotó: A hegyek előtt magasodik a Szent István római katolikus templom tornya (karancs-medves.info fotó: Micsuda András)