A Salgótarjánban élő Jancsó Tamás immár két évtizede foglalkozik savanyítással, melyet nem csak hivatásának, de egyik legkedvesebb hobbijának is tekint.

Mint azt a Tomcsi Bácsi Kincsei alapítója felidézte, egészen a kétezres évek közepéig résztulajdonosa volt egy konzervgyárnak, az Európai Unióhoz való csatlakozás után azonban úgy döntött, eladja tulajdonrészét. Az egyébként közgazdász végzettséggel rendelkező salgótarjáni termelő ezután egyéni vállalkozóként vágott bele a savanyításba, és közel két évtizeddel később még mindig ez tölti ki a napjait.

Jancsó Tamás üzeme Ponyi-pusztán, igazi idilli környezetben található: a völgykatlanban fekvő birtokot dombok ölelik körbe, a város zaja helyett pedig az erdő és az állatok hangját lehet hallani. Ebben a varázslatos környezetben készülnek Tomcsi Bácsi Kincsei: a 35 különféle kézműves nógrádi savanyúság között találni savanyú káposztát, ecetes almapaprikát, különféle salátákat, csemege céklát, sőt savanyított dinnyét és karfiolt is.

Mosolygós savanyúság a Tomcsi Bácsi Kincsei kínálatából (Fotó: Komka Péter)

Mosolygós savanyúság a Tomcsi Bácsi Kincsei kínálatából (Fotó: Komka Péter)

Elmondása szerint Jancsó Tamás korábban nem csak a megyeszékhelyen, de jóval távolabbi piacokon is árulta termékeit, ám egy idő után úgy döntött, visszavonul Salgótarjánba. Portékáit így jelenleg a salgótarjáni piacon találhatják meg a vásárlók, illetve internetes és telefonos megrendeléseket is teljesít. A savanyúságokhoz a káposzta egy részét saját maga termeli, míg a fennmaradó részt, illetve a többi zöldséget más magyar termelőktől szerzi be.

A Tomcsi Bácsi Kincsei az elmúlt két évtizedben számos vásárló bizalmát nyerte el Salgótarjánban és környékén, akik rendszeresen visszatérnek a savanyított finomságokért. Jancsó Tamás termékei azonban a megyeszékhelyen, sőt, az országhatáron túlra is eljutottak: 2010-ben létrehozott családi alapítványuk hagyományosan Erdélyben rendezi meg a Jancsó Benedek történelmi emlékversenyt, melynek különdíjai között szerepel Jancsó Tamás egyik terméke, a kalocsai nemes paprikából készült Sárkányláng is.

a Tomcsi Bácsi Kincsei kínálatából (Fotó: Komka Péter)

a Tomcsi Bácsi Kincsei kínálatából (Fotó: Komka Péter)

Jancsó Tamás szerint napjainkban kihívásokkal is szembe kell néznie a savanyítással foglalkozó termelőknek, mivel sokan a házias ízek helyett a gyorséttermeket választják. Mint mondta, meg kell küzdeniük azért, hogy tartani tudják a megszokott minőséget, ám ő semmilyen nehézség ellenére nem hajlandó lejjebb adni termékei minőségéből – húzta alá a salgótarjáni vállalkozó.

A Tomcsi Bácsi Kincsei alapítója szerint kellő hozzáértéssel és munkával Nógrád megyében is működőképes lehet egy vásárlói közösség, nem utolsó sorban pedig azokat is meg lehet vele célozni, akik a hétköznapokban valamilyen oknál fogva nem járnak piacra. Jancsó Tamás hozzátette: megfelelő reklámozással és jó minőséggel mindenki számára kívánatossá lehet tenni az egyes termékeket.

A programhoz csatlakozó helyi termelők portékáit hamarosan a veddanogradit.hu honlap webshopjából is meg lehet majd vásárolni.

Készült a TOP-5.3.2-17-NG1-2021-00002 azonosító számú, Nógrád megye identitásának növelése című pályázat keretében, a Nógrád Megyei Önkormányzat megbízásából. A projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósul meg, az Európai Strukturális és Beruházási Alapok és Magyarország költségvetése társfinanszírozásban. További információ a www.nograd.hu honlapon érhető el, a helyi termelők a www.veddanogradit.hu honlapon ismerhetők meg.

 

 

Kiemelt fotó: Jancsó Tamás, a Tomcsi Bácsi Kincsei alapítója (Fotó: Komka Péter)