Amellett, hogy szervezési szempontból is egyszerű megvalósítani, az útvonal megválasztásában a túrázóknak is szélesebb mozgásteret biztosítanak azok a teljesítménytúrák, melyeknek egyetlen “ellenőrző pontja” egy hegy csúcsán található. Ennek szellemében rendezi meg ismét a Zöld Út Természetjárók Egyesülete a „Fel a Karancsra” teljesítménytúrát szombaton.

A túrasport-eseményen a Karancs csúcsát tetszőleges irányból, a kijelölt vagy felfestett túraútvonalakon, gyalogosan kereshetik fel a résztvevők. A rendezők nem csak a csúcsot, hanem a Kápolna-hegyen álló Szent Margit-kápolnát is megismertetik a résztvevőkkel: utóbbi helyszínen lehet ugyanis majd átvenni a díjazást. A csúcs felkeresését a kilátónál elhelyezett kód feljegyzésével igazolhatják a túrázók a kápolnához átsétálva, ahol a szervezők 10 és 14 óra között várják majd a résztvevőket.

A részvételi díj 500 forint, melyet a díjazás átvételekor lehet megfizetni. Az útvonal tetszőlegesen megválasztható, de a Zöld Út Természetjárók Egyesülete is ajánl útvonalakat Somoskőújfaluról, a salgótarján Beszterce-lakótelep felől, Karancsalja, Karancslapujtő vagy Karancsberény irányából is. A „Fel a Karancsra” teljesítménytúrához idén egy vezetett túra is kapcsolódik, mely szombaton 8 óra 15 perckor indul a karancsaljai futballpályától – ennek részleteiről a ZÚTE honlapján olvashatnak az érdeklődők.

 

Kiemelt fotó: A Karancs kilátó (Fotó: Komka Péter)