A környék több településén is húsvéti programokkal várják az érdeklődőket a négy napos hosszú hétvégén.

Nagyszombaton rendezik meg a Somoskői Húsvéti Sokadalmat és Pikniket a helyi kirándulóközpontnál. A Somoskőért Civil Egyesület rendezvénye délelőtt tíz órakor veszi kezdetét, amikor Prakfalvi Péter vezetésével Hufbauer Jakab és Krepuska Géza nyomába eredhetnek az érdeklődők egy túra részeként. 11 órától népzenei gyerekműsorral várják a közönséget, míg délután két órától a BEB népzenei formáció előadását tekinthetik meg az érdeklődők. A nap folyamán több mint 30 kiállító részvételével kézműves vásárral, közös alkotással és nyomkövető családi játékkal is várják majd a látogatókat. Az eseményen a segítő szándékú polgárok a Mancs Menedék Állatvédő Egyesület részére is adakozhatnak.

Húsvét vasárnap délelőtt tíztől egészen délután két óráig várják az Eresztvényi Látogatóközpontba a kicsiket és nagyokat, ahol lehetőség lesz ajtódísz készítésre, tojásfa díszítésre, de a vállalkozó kedvűek játékos ügyességi versenyen, valamint sportolásképp nyuszi aerobikon is részt vehetnek. A Húsvéti Zsongást Kovácsovics Fruzsina zárja egy interaktív gyermekműsorral. A program helyszínére kisvonat is közlekedik húsvét napján.

Hollókői Húsvéti Fesztivál

Idén – két év kihagyás után – visszatér a Hollókői Húsvéti Fesztivál is, ahol négy napon keresztül zenés-táncos műsorokkal, koncertekkel, vásárral, a népszokások felelevenítésével, valamint kézműves foglalkozásokkal szórakoztatják a faluba érkezőket. Nagypénteken kézműves kirakodóvásárt tartanak a Petőfi úton, de tojásfestés, regionális kóstoló és több előadás is szerepel a programok között. Nagyszombaton egyebek mellett felelevenítik a kereplőzés hagyományát, bemutatják a népi életet, a vállalkozó kedvűek pedig táncolni is tanulhatnak, illetve felpróbálhatják a helyi népviseletet is. Az estét a Parno Graszt nagykoncertje koronázza meg.

Húsvét vasárnap a szentmise és a körmenet után az Ófaluban táncház és locsolkodás, míg a Pajtakert Nagyszínpadnál többek között a Nógrád Táncegyüttes és a Fonó Néptáncegyüttes műsora várja a látogatókat. Később színpadra lép a Dűvő és a Muzsikás zenekar, majd egészen éjfélig Táncházban mulathatnak a résztvevők. Húsvét hétfőn szintén a népzene és a locsolkodás lesz a középpontban, délután három órától pedig a Kerekes Band ad nagykoncertet.

Húsvét az Ősmaradványoknál

Az Ipolytarnóci Ősmaradványoknál szintén négy napon át tartó programsorozattal várják a látogatókat. Nagypénteken a madárvilágra nyerhetnek kitekintést az érdeklődők, míg nagyszombaton az Ősfenyő Fogadóépülettől indul tematikus túra. Húsvét vasárnap a Lombkorona kávézó cápás tavacskája mellett emlékeznek majd az élethordozó ősóceánra és az egykori tengerelöntésekre, majd húsvét hétfőn egy újabb tematikus túrával zárul az események sorozata.

Palóc Húsvét a Füleki Várban

Húsvét hétfőjén a megyehatártól nem messze fekvő Fülek is tartogat színes programokat, ahol immár 15. alkalommal nyitja meg kapuit a „Palóc Húsvét a Füleki Várban” című hagyományos rendezvény. A látogatók a várudvart birtokba vevő kézműveseknél kipróbálhatják a tojásdíszítés különböző technikáit, elsajátíthatják a mézeskalács-díszítés alapjait, illetve gyékényből húsvéti figurákat készíthetnek. A gyermekekre mesekuckó, kézzel hajtott körhinta, különféle ügyességi versenyjátékok, lovagoltatás és íjászat vár.

A várudvarban és a Várfelső utcában kirakodóvásár, a rendezvény helyszínén helyi ételek kóstolója és ételszentelés, valamint húsvéti locsolkodás gazdagítja a programot. A vár tövében felállított szabadtéri színpadon népművészeti műsor várja a látogatókat, számos folklóregyüttes szereplésével, koncertet ad a Komáromból érkező Lakatos Róbert és a RÉV zenekar is.  A rendezvényen közreműködik a Motolla Kézműves Baráti Kör, a MeseFigurák Bábszínház, a Füleki Farkasok, a Szabad Vágta PT és a BANYA-társulat.