A magyar-szlovák határon, a Sátorosbánya és Kalonda között húzódó tanösvényen található a nagyromhányi kilátó. A tanösvény az egyik leghosszabb a térségben: a 24,5 kilométeres útvonalon 45 információs táblán keresztül ismerhető meg a határmenti térség élő- és élettelen természeti környezete.

A tanösvényen egyik ikonikus pontja az acél- és faszerkezetes, 20 méter magas kilátótorony, mely a felvidéki területen felé kínál panorámát. A kilátó Karancsberény északi vége felől közelíthető meg a legegyszerűbben és leggyorsabban. Az út oda vissza – tempótól függően – 2-3 óra, a szintkülönbség mintegy 250 méter. A határsávra való felkapaszkodáskor érdemes egy 20 méteres kitérőt tenni kelet felé (mielőtt aztán nyugati irányba, a kilátó irányába fordulnánk): innen mutatja meg magát igazán, mekkora is a Karancs tömbje.

A tanösvény mentén több fedett pihenőhelyet, fapadokat is elhelyeztek. Az útvonal mentén háromnyelvű (magyar, szlovák és angol) táblarendszer segíti a látogatókat, melyeken a geológiai sajátosságok mellett a környező, határ menti települések látnivalóit is megjelenítik. A 24,5 kilométeres tanösvény gyalogosan és hegyikerékpárral is szabadon bejárható. Mivel jelentős hosszában a határsávon kanyarog, az útvonalban található néhány igen meredek szakasz is, mely a két keréken való teljesítést némileg megnehezíti.

 

Kiemelt fotó: Panoráma a nagyromhányi kilátóból (karancs-medves.info fotó: Micsuda András)