A Medves-fennsík peremén, a közigazgatásilag Salgótarjánhoz tartozó Rónafalu felett található a térség legfiatalabb, 2013 decemberében átadott kilátója. Északi irányban a fennsík “asztallapja” tárul elénk, kelet és nyugat felé tekintve a Karancs-Medves térségének magaslatai zárják a horizontot, míg délre Salgótarján völgye és a Mátra északi lejtője látható.

A Medves-fennsíkra (illetve annak peremére) kilátót építeni alapjában véve évtizedes ötletnek volt tekinthető. Elsősorban rónafalui kötődésű emberek, különösen Gulyás András műszaki szakoktató és Drexler Szilárd fotós-filmes szakember gondolkodtak rajta, hová és milyen kerülhetne, hogy meg lehessen mutatni mind a környező hegyeket-völgyeket, mind magát a fennsíkot. 2013-ban aztán az elképzelések és a lehetőségek összetalálkoztak: a Salgótarján Helyi TDM Közhasznú Egyesület pedig felépíttette a térség új kilátóját, mely például a Karancs csúcsán állóval ellentétben könnyen megközelíthető és egyben a fennsík déli részén levő turisztikai zónát is erősíti. Az elmúlt években ugyanis lett Rónafalun vendégház, jelzett gyalogos és kerékpáros turistautak, kemencés porta, bányász emlékoszlopok, tájékoztató táblák, webkamera és most már egy kilátó is várja az ide érkezőket.

Mivel közterület nincs a magaslati pontokon ahová épülhetett volna, így a rónafalui Gulyás család ajánlott fel területet a nemes cél érdekében a Mogyorós-dűlőn. A kilátó helyének kiválasztásában közreműködött a Szegedi Tudományegyetem Természetföldrajzi Tanszéke; Dr. Szatmári József egyetemi tanár gondoskodott személyesen a láthatósági és magassági vizsgálatokról. Szempont volt a tájba illő anyagok, elsősorban a fa használata, a megközelíthetőség, valamint hogy használható legyen rendezvények megtartására, nagyobb csoportok fogadására, de esőbeállónak vagy szervezett túrák pihenőhelyének is.

A kilátóhoz jelzetlen földutakon tudunk eljutni, jellemzően két irányból. A Réti kereszt felől közelítve Rónafalut elmellőzve találjuk a kilátót. Kis túlzással akár gépjárművel is felkereshető, a Rónai út legvégétől (mely egy rövid szakaszon már földes-köves út) száz méternyi sétával elérhető. A Mogyorósi-kilátót érinti a MedvésKör, nem messze tőle Szilvás-kő, a Réti kereszt, vagy a Zagyva forrása kínál számunkra további úti célokat.

 

Kiemelt archív fotó: Naplemente a Mogyorósi-kilátóból (Fotó: MTI/Komka Péter)