A Somoskőújfalu és Eresztvény között húzódó bicikliút nyerte el az Év Erdei Kerékpárútja címet az Országos Erdészeti Egyesület pályázatán.

Az egyesület közleményében ismertette: óriási részvétel mellett zajlott le a verseny, a Somoskőújfalu és Eresztvény közötti útvonal végül 836 szavazattal, nagy előnnyel végzett az első helyen. A nyertes kerékpárút jelentős része az egykori keskeny nyomtávú vasút vonalán fekszik. Érdekessége, hogy alsó szakasza egy hajdani alagúton halad át, ezzel különleges hangulatot teremtve.

Az útvonal annak a sárga kerékpáros turistajelzésnek a része, mely a salgótarjáni vasútállomásról indul, majd a Kálvária érintésével, a Kercseg laposon keresztül éri el a somoskőújfalui vasútállomást. Eresztvényből a Petőfi-sétányon tekerhetnek tovább a biciklisek, egészen fel a Medves-fennsíkra, majd azt körbejárva Rónabánya, Bárna, Inászó, a Somlya, majd Zagyvapálfalva felé kanyarog a jelzés.

Ahogy arról korábban portálunk is beszámolt, az egyesület augusztus végén indította el pályázatát, melyre szép számban érkeztek nevezések. A szakmai zsűri végül tíz útvonalat választott ki, melyeket internetes szavazásra bocsátottak. A nyertes észak-nógrádi útvonal mellett a megye egy másik kerékpárútja, a Kemencét és Diósjenőt összekötő út is a legjobb tíz közé került.

 

Kiemelt fotó: Az egykori kőszállító kisvasút alagútja Somoskőújfalu közelében (karancs-medves.info fotó: Kéri István)