Többek között táncházzal, kiállításmegnyitóval és éjszakai fotózással is várja az érdeklődőket a Múzeumok Éjszakáján a salgótarjáni Dornyay Béla Múzeum, ahol a programok mellett több állandó és időszaki kiállítást is megtekinthet majd a közönség szombaton.

Az eseménysorozathoz – melynek idei témája a labadrúgó-Európa-bajnokság apropóján a Gólpassz – országszerte több száz múzeum csatlakozott, köztük van a Dornyay Béla Múzeum is. A salgótarjáni intézmény nem csak Múzeum téri épületében, de a Zemlinszky úti Bányászati Kiállítóhelyen is készül különféle programokkal.

A Dornyay Béla Múzeumban június 22-én 18 órakor veszi kezdetét a Múzeumok Éjszakája, melyet a Váczi Gyula Alapfokú Művészeti Iskola tanárainak és növendékeinek közös hangversenye nyit meg. 19 órától a Nógrád Táncegyüttes műsorát láthatják a résztvevők, vezetésükkel pedig 19 óra 30 perckor Táncház is kezdődik. 20 órakor nyitják meg a Volt egyszer egy Karancs Szálló… című kiállítást, mely az idén 60 éve átadott szálloda történetét eleveníti fel, a közönség ezt követően pedig egy tárlatvezetésen is részt vehet.

A Gólpassz tematika jegyében 20 óra 30 perctől a futball kerül középpontba: Csongrády Béla közíróval az SBTC legendás játékosai, Básti István, Répás Béla és Szalay Miklós beszélgetnek majd. 21 óra 30 perctől tombolasorsolást tartanak, míg 22 óra környékén PASSZold a teliholdat! jeligével éjszakai fotózás kezdődik a Kálvária-dombon. Az éjfélig tartó programokkal párhuzamosan az érdeklődők megtekinthetik a múzeum állandó és időszaki tárlatait, kipróbálhatják az üvegfestést, valamint A kis herceg világába repülve rókahajtogatás és színezés is várja a legkisebbeket.

Mindeközben a Bányászati Kiállítóhely is megtelik élettel, itt 18 órakor a Bányász-Kohász Dalkör zenés tárlatvezetésével kezdődik majd a programsorozat. 18 óra 30 perctől Buda László Hogyan másztam meg Olaszországban egy Orosszal három nővért? című előadását hallhatják a látogatók, míg 19 órától dekázó versenyt tartanak. A programokkal párhuzamosan a földfelszíni és a földalatti kiállításban is tárlatvezetést tartanak, de régészeti „homokozó” is szórakoztatja majd a gyerekeket.

Forrás: Dornyay Béla Múzeum

Forrás: Dornyay Béla Múzeum

 

Kiemelt fotó: A Dornyay Béla Múzeum épülete (karancs-medves.info fotó: Kéri István)