Idén szeptemberben, a történelem során először komolyabb régészeti feltárást végeztek a somoskői várnál. Az ásatás eredményeiről Vozárová Bianka régész, a kutatást végző Füleki Vármúzeum munkatársa beszélt portálunknak.

Vozárová Bianka ismertetése szerint a kutatással – mely tulajdonképpen egy kisebb régészeti mentőfeltárás volt – Sátorosbánya önkormányzata bízta meg a múzeumot. Az intézmény igazgatója, Titton Viktória által felügyelt ásatás során a somoskői vár északi, a bazaltorgona felé eső ágyútornyában nyitottak meg egy kisebb, 2×3 méteres szelvényt, ahol az ágyútorony történelmi rétegeit szerették volna felkutatni – fejtette ki a múzeum munkatársa.

Az 1970-es években, a vár felújításakor már történtek amatőr régészeti kutatások, viszont sem írásos feljegyzés, sem rajz, sem fotó nem maradt fenn róla. Annak alapján, hogy történelmi rétegeket nem találtak, feltehetően ezeket már akkoriban átkutatták – árulta el portálunknak Vozárová Bianka.

A tervek szerint mintegy három méteres mélységig tárták volna fel az adott részt, azonban csupán 20-30 centiméter után a várdomb hatszögletű bazaltkövekből álló sziklájára bukkantak. Közvetlenül ezen volt elhelyezve az ágyútorony eredeti, 16. századi habarcs padlója – magyarázta Vozárová Bianka.

Somoskő vára

Salgótarján városától északi irányban, a Medves egyik vulkanikus kúpján, dacolva az évszázadokkal emelkedik Somoskő vára. Bár az országhatárt jelző kerítés elválasztja a községtől, de a szomszédos két állam uniós tagsága után már könnyűszerrel megközelíthető a történelmi műemlék. Korai vármagját a vidéken birtokos Kacsics nemzetség emeltette a 13. század második felében.

A jövőbeli tervekkel kapcsolatban a múzeum munkatársa elmondta: a kutatás folytatásáról még nem esett szó, azonban bíznak benne, hogy az önkormányzat legközelebb is a múzeumot bízza meg hasonló jellegű feltárásokkal. Jelenleg a várnál építészettörténeti vizsgálat folyik, a falak statikai állapota ugyanis napjainkra kritikussá vált. Hamarosan elkezdődhet a műemlék felújítása is, ami vélhetőleg maga után fog vonni egyéb ásatásokat is, így reményeik szerint a vár más részein is végezhetnek majd kutatásokat, gazdagabb eredményekkel – tette hozzá Vozárová Bianka.

 

Kiemelt fotó: Őszi ködben Somoskő vára (karancs-medves.info fotó: Komka Péter)