A Magyar Természettudományi Múzeum, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság és a miskolci Herman Ottó Múzeum munkatársai egy új kutatási módszert, 3D szkennereket vetettek be az Ipolytarnóci Ősmaradványok természetvédelmi területen – derül ki a Magyar Természettudományi Múzeum közleményéből.

Mint írták, a technológia révén soha nem látott részletességgel váltak vizsgálhatóvá a homokos iszapon lépkedő állatok 17 millió évvel ezelőtt hátrahagyott lábnyomai. A projektben résztvevő szakemberek a 3D szkennerek segítségével a szem felbontóképességének több ezerszeresére tudták nagyítani az ipolytarnóci lábnyomokat, melynek köszönhetően olyan részletek is láthatóvá váltak, amik korábban rejtve maradtak még a legszakavatottabb tudósok tekintete előtt is – fogalmaztak a közleményben.

Az ipolytarnóci kutatás során a medvekutyától származó lábnyomot is találhattak. (Fotó: Bükki Nemzeti Park Igazgatóság | Ősmaradványok.hu)

Az ipolytarnóci kutatás során a medvekutyától származó lábnyomot is találhattak. (Fotó: Bükki Nemzeti Park Igazgatóság | Ősmaradványok.hu)

A szakemberek ragadozó emlősök lábnyomait is rögzítették, köztük olyanokat is, melyek feltehetőleg az 500 kilogrammos súlyt is elérő medvekutyáktól származhatnak. Az új leletanyag vizsgálatával nagymértékben bővült a szakemberek tudása a több millió évvel ezelőtt kihalt élőlénycsoport testfelépítéséről és a járásmódjáról is.

A szkennerekkel kialakított 3D modelleket további vizsgálatoknak is alávetették, melyek eredményeit nem csak a szakma, de a nagyközönség számára is elérhetővé tették, így a lábnyomok vizsgálata a világ bármely pontjáról lehetővé vált. Az ipolytarnóci kutatás során készült modelleket itt érhetik el az érdeklődők.

 

Kiemelt fotó: 3D szkennerrel vizsgálták az Ipolytarnóci Ősmaradványok területén található lábnyomokat (Fotó: Bükki Nemzeti Park Igazgatóság | Ősmaradványok.hu)