Egész napos programokkal nyitják meg hivatalosan is az idei turisztikai szezont Somoskő váránál, az érdeklődőket az erődítményben, illetve az oda vezető tanösvény sátorosbányai kiindulópontjánál is várják.

A szombaton 11 és 17 óra között zajló eseményt többek között történelmi fegyver és solymász bemutató, ragadozó madarakról szóló előadás, továbbá helyi termékek vására és bemutatója is kíséri majd. Lesz a programban középkori tánctanítás, a Vir Fortis egyesület a törökellenes harcok időszakát idézi meg, a sátorosbányai turisztikai fogadópontnál pedig szalmabálákból felépített erődítmény várja majd a gyermekeket szombaton.

Somoskő várát Sátorosbánya önkormányzata kezeli, a közelmúltban elsőként történtek itt komolyabb, dokumentált régészeti kutatások, a vár fedett bástyájában pedig egy újabb szintet nyitottak meg a látogatók előtt néhány hete. A sátorosbányai turisztikai fogadóponthoz vezető utat néhány éve teljes hosszában felújította a szlovákiai határközség önkormányzata. A somoskői várhoz, valamint a Sátorosbányáról az erődítményhez, illetve a Macskalyuki-bányákhoz vezető tanösvényekre átlagosan évente közel 30 ezer belépőjegyet váltó turista érkezik.

Sajnálatosan jegyezzük meg, hogy bár a vár és a tanösvények nagy számban fogadnak magyar turistákat is, a programról csak szlovák nyelvű információt értünk el. Magyar nyelvű tájékoztatást sem a turisztikai helyszín közösségi oldalán, sem a község önkormányzatánál, továbbá a geopark online felületein sem találtunk. Ezúton köszönjük felvidéki magyar újságíró kollégánknak a fordításban nyújtott segítséget, amelynek eredményeképpen megszülethetett azon erődítmény turisztikai szezonnyitójának beharangozója, mely egyben a Novohrad-Nógrád UNESCO Geopark szimbóluma.

Kiemelt fotó: Őszi ködben Somoskő vára (karancs-medves.info fotó: Komka Péter)