Számos különféle programot kínál a húsvéti ünnepek alatt a Karancs-Medves vidéke – egyebek mellett kézműves vásár, vezetett túra és erdei akadályverseny is várja az érdeklődőket.

Húsvéti Sokadalom és Piknik Somoskőn

Sokak örömére idén sem marad el a Somoskői Húsvéti Sokadalom és Piknik, ahol a színes programok mellett ezúttal is gazdag kínálatú kézműves vásár fogadja majd a látogatókat. A kirándulni vágyókat Prakfalvi Péter kalauzolja majd, a délelőtt 10 órakor induló tavaszi túra résztvevői a Medves-magosára és a Herceg-kőre is ellátogatnak. Az eseménynek otthont adó Somoskői Kirándulóközpontban 11 órától a Kiskút néptánccsoport, majd két órától a BEB Népzenei formáció szórakoztatja a közönséget.

Mindeközben kézműves foglalkozások, arcfestés és korongozás is várja az érdeklődőket. Jelen lesz az eseményen a Völgyváros csapata is, akik játékos tojáskereső programra invitálnak mindenkit.  A délelőtt 10-től délután négy óráig tartó kézműves vásáron csaknem 40 termelő kínálja majd portékáit, a vásárlók egyebek mellett dísztárgyak, natúr kozmetikumok, szörpök, lekvárok, mézek és levendulás termékek között is válogathatnak majd.

Húsvéti Zsongás és erdei vetélkedő Eresztvényben

Ugyancsak kihagyhatatlan húsvéti programmal készül a Salgótarjáni Rendezvény- és Médiaközpont, mely április 9-én, vasárnap délelőtt 10 órától rendezi meg a Húsvéti Zsongást Eresztvényben. A színes programok során többek között játékos vetélkedőben mérhetik össze magukat a családok, a gyermekek húsvéti köntösbe öltöztetett népi játszóparkban szórakozhatnak, de kézműves foglalkozáson is részt vehetnek.

Ezen felül lesz még mézeskalács díszítés, arcfestés, csillámtetkó és óriás buborékozás is – hogy utóbbit hogyan csinálják a profik, azt 11 órától láthatja a közönség a Buborék Show keretében. Mindezeken túl a kicsik Nyuszi Zumbán is ugrabugrálhatnak Oravecz Zsuzsa vezetésével, majd Kecskeméthy Lilla zenés műsorát követően locsolóvers mondásban tehetik próbára magukat. A helyszínre akár kisvonattal is érkezhetnek az érdeklődők, amely a Balassi Bálint Megyei Könyvtártól indul fél 10-kor, fél 12-kor és fél kettőkor.

Szintén húsvét vasárnap rendezik meg az eresztvényi erdőben az Erdei Kihívás Napját. A játékos vetélkedőre egyéni indulók, illetve 3-4 fős csapatok, családok, baráti társaságok jelentkezését is várják az info kukac nngeopark pont eu e-mail címen, de akár a helyszínen is regisztrálhatnak majd a vállalkozó kedvűek. A megmérettetés vasárnap délelőtt 10 órától veszi kezdetét, a versenyzők a jelentkezés sorrendjében indulhatnak el a rajtvonaltól.

A mintegy 3-4 kilométer hosszúságú útvonal több pontján állomások várják a versenyzőket, akiknek szellemi, fizikai és ügyességi feladatokat is meg kell oldaniuk. A résztvevőket oklevéllel és kitűzővel jutalmazzák majd. Az Erdei Kihívás Napja a Tarjáni Szabadidősport Klub, a Novohrad-Nógrád Geopark, a Salgótarjáni Városfejlesztési Kft. és a Salgótarjáni Lokálpatrióták közös szervezésében valósul meg. Az eseményen való részvétel ingyenes.

Programkavalkád Ipolytarnócon

Összetett programkavalkáddal készül a húsvéti ünnepekre az Ipolytarnóci Ősmaradványok. A gyermekek a hosszú hétvége mind a négy napján tojáskeresésen vehetnek részt, melynek kiinduló és végpontja a Lombkorona kávézó lesz. Április 8-án, nagyszombaton, délelőtt háromnegyed 11-kor az Ősfenyő Belépő fogadóépülettől indul tematikus túra, mely az egykori vulkáni katasztrófát követő kibontakozás, a pandémia és tavaszi újjáéledés témáit is magában foglalja. Ezen a napon és húsvét vasárnap bemutatkozik a Vidra Verda is, ami ingyenes “Mocsárjáró” programjával a Miocén erdő vízi élővilágára nyit ablakot az érdeklődőknek, családoknak és csoportoknak egyaránt.

Április 9-én, húsvét vasárnap 11 órától a Lombkorona kávézó cápás tavacskája mellett az élethordozó ősóceánra, az egykori tengerelöntésekre, a Pannon-tóra és a Kárpát-medencei vizekre, locsolásra emlékeznek majd. Április 10-én, húsvét hétfőn háromnegyed 11-kor Húsvéti Miocén túra indul majd, melyen a hölgyek helyett a Miocén erdő orrszarvús szigetének nőstény lakóit és fáit locsolják meg a résztvevők. A szombati és a hétfői túrára előzetes jelentkezés szükséges, ennek részleteit az ősmaradványok pont hu oldal Programok menüpontjában találhatják meg az érdeklődők.

Palóc Húsvét Füleken

Húsvét hétfőn, április 10-én délelőtt fél 11-kor nyitja meg kapuit – immár 16. alkalommal – a Palóc Húsvét a Füleki Várban elnevezésű rendezvény. Az idelátogatók a várudvart birtokba vevő kézműveseknél a tojásdíszítés különböző technikáit próbálhatják ki, elsajátíthatják a mézeskalács-díszítés alapjait, illetve gyékényből húsvéti figurákat készíthetnek. A gyermekekre mesekuckó, kézzel hajtott körhinta, különféle ügyességi versenyjátékok, lovagoltatás és íjászat vár. A várudvarban és a Várfelső utcában kirakodóvásár, a rendezvény helyszínén helyi ételek kóstolója és ételszentelés, népzenei sátor, valamint húsvéti locsolkodás és locsolóvers-mondás gazdagítja a programot.

A vár tövében felállított szabadtéri színpadon népművészeti műsor várja a látogatókat, számos folklóregyüttes szereplésével. Színpadra lép a gyöngyösi Vidróczki Néptáncegyüttes, a gyetvai Ďatelinka zenekar és a füleki Jánošík Néptáncegyüttes. A további helyi csoportokat a Jánošík Gyermek-néptáncegyüttes, a Foncsik Énekegyüttes és a File Banda képviseli. Koncertet ad a Budapestről érkező Tárkány Művek zenekar. A rendezvényen közreműködik a Motolla Kézműves Baráti Kör, a MeseFigurák Bábszínház, a Füleki Farkasok, a Szabad vágta PT és a BANYA-társulat.