Az Európai Bizottság jóváhagyta, hogy a Borzag pálinka elnevezés új oltalom alatt álló földrajzi jelzésként (OFJ) felkerülhet a védett szeszesital-termékek uniós listájára – közölte a brüsszeli testület csütörtökön az MTI beszámolója szerint.

Mint ismertették, a Borzag pálinka alapanyaga a Nógrád vármegye területéről származó vadon termő földi bodza (gyalogbodza) vagy más néven borzag csonthéjas terméséből készült gyümölcspárlat.

Nógrádikumok sorozat – 35. A borzag pálinka

Nógrád Megye Önkormányzata a Hungarikum Bizottság és az Agrárminisztérium segítségével a HUNG-2021 pályázati konstrukció keretében több, mint 40 Nógrádikumról készített ismeretterjesztő kisfilmet a Natham Movies (https://natham-movies.com) közreműködésével. A http://nogradikum.hu oldalon tematizálva is megtalálhatóak a korábbi kisfilmek, ezen a felületen a 2017 óta átadott Nógrádikum-díjasok szerepelnek.

Nógrád vármegyében a Borzag pálinka készítése évszázados múltra tekint vissza, 2019-ben a Nógrádikumok közé is bekerült. A hagyományokra tekintettel a vármegyében szinte minden kereskedelmi szeszfőzde készít borzagból pálinkát. A növényt is csak arrafelé hívják borzagnak, máshol gyalogbodza a neve. A főzetet édes aromás jegyek, fűszeres íz jellemzik.

A Borzag pálinka elnevezés az uniós bizottsági döntéssel felkerült a már védett 260 szeszesital-terméket rögzítő, eAmbrosia adatbázisban elérhető uniós listára.

Az Európai Unióban nyilvántartásba vett és oltalom alatt álló mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek, borok és szeszes italok földrajzi jelzéseit (GI) rögzítő eAmbrosia nevű adatbázisban már 3843, oltalom alatt álló eredetmegjelölésű termék található. Jelenleg 107 magyar élelmiszeripari termék elnevezése védett az Európai Unió területén.

Az oltalom alatt álló eredetmegjelölés azoknak a termékeknek a nevét védi, amelyek egy konkrét régióból származnak, illetve amelyeket egyedülálló, hagyományos módszerrel állítanak elő.

 

Forrás: MTI | Illusztráció: Pálinka Nemzeti Tanács | Facebook