Magyarország legkedveltebb erdei kerékpárútját keresi az Országos Erdészeti Egyesület, a jelöltek között pedig két, Nógrád megyét átszelő út is szerepel – derül ki az Ipoly Erdő Zrt. felhívásából.

Az egyesület augusztus végén indította el pályázatát, melyre szép számban érkeztek nevezések. A szakmai zsűri végül tíz útvonalat választott ki, melyeket internetes szavazásra bocsátottak. A legjobbak közé került a Somoskőújfalu és Eresztvény közötti útvonal is, melynek jelentős része az egykori keskeny nyomtávú vasút vonalán fekszik. A kerékpárút érdekessége, hogy alsó szakasza egy alagúton halad át, ezzel különleges hangulatot teremtve.

A szóban forgó kerékpárút annak a sárga kerékpáros turistajelzésnek a része, mely a salgótarjáni vasútállomásról indul, majd a Kálvária érintésével, a Kercseg-laposon keresztül éri el a somoskőújfalui vasútállomást. Eresztvényből a Petőfi-sétányon tekerhetnek tovább a biciklisek, egészen fel a Medves-fennsíkra, majd azt körbejárva Rónabánya, Bárna, Inászó, a Somlya, majd Zagyvapálfalva felé kanyarog a jelzés. Az útvonal alagutat is magába foglaló és fennsíki része egyben a terepfutók, túrázók és hegyikerékpárosok körében népszerű éppen az ezredik teljesítéshez közelítő Mackókörnek, illetve Medvéskörnek is.

A közönség emellett a Kemencét és Diósjenőt összekötő útra is szavazhat, mely folyamatos emelkedés után éri el legmagasabb pontját, a közel 500 méteres Závoz-tetőt, ahonnan nem mindennapi kilátás nyílik Diósjenőre és a Nógrád várára is. A jelöltekre az Országos Erdészeti Egyesület Facebook oldalán lehet szavazni, egészen október negyedikéig. 

 

Kiemelt fotó: Az egykori kőszállító kisvasút alagútja Somoskőújfalu közelében (karancs-medves.info fotó: Kéri István)