Év végére lezárul a Mátraverebély-Szentkút Nemzeti Kegyhely eddigi legnagyobb fejlesztése, amelyre a Magyar Turisztikai Ügynökségtől nyert el közel 3 és fél milliárd forint támogatást – közölte Kerekes-Dancsok Regina.

A kegyhely sajtófőnöke ismertette: a 2020-ban kezdődött építkezésnek köszönhetően további 89 új szálláshely létesül Szentkúton, valamint két játszótér és egy multifunkcionális sportpálya készül. A kegyhely energiaigényének fedezésére egy 345 kW teljesítményű naperőművet építenek, 550 fát telepítenek, valamint a kálvária kápolna bővítésével egy 456 férőhelyes urnatemetőt hoznak létre. Emellett megújul a teljes nagy parkoló, új utak készülnek több ezer négyzetméternyi felületen és a kegyhely teljes területén átállnak a szelektív hulladékgyűjtésre.

Kerekes-Dancsok Regina szerint a fejlesztéssel 2024-ben valódi családbarát hellyé válik a mátraverebély-szentkúti zarándokközpont. Amellett, hogy a játszóterekkel, a sportpályával és egy beltéri játszószobával bővülnek a gyermekek szórakozási lehetőségei, kifejezetten családoknak épül egy apartmanpark Szentkút erdős részén, szeparáltan, függetlenül a kegyhely programjaitól. Itt 16 önálló fürdőszobás, saját konyhával és két hálószobával rendelkező ház készül, kiegészítve egy 114 négyzetméteres fedett közösségi térrel.

A teljes komplexum hosszútávú fenntartását a parkolóban kialakított napelempark segíti. Összesen 842 panel, mintegy 1618 négyzetméternyi felületen termeli majd az energiát, praktikusan a parkoló autók fölé, árnyékolóként helyezve. Ez teszi majd lehetővé, hogy a zarándokhely az ugrásszerűen megnövekedett energiaárak mellett is egész évben zavartalanul működhessen – magyarázta a kegyhely sajtófőnöke.

A Mátraverebély-Szentkút Nemzeti Kegyhelyet közel 3 és fél milliárd forintból fejlesztik, az építkezés 2023 végére zárulhat le. (Fotó: Mátraverebély-Szentkút Nemzeti Kegyhely)

A Mátraverebély-Szentkút Nemzeti Kegyhelyet közel 3 és fél milliárd forintból fejlesztik, az építkezés 2023 végére zárulhat le. (Fotó: Mátraverebély-Szentkút Nemzeti Kegyhely)

„Az építkezés alatt kiemelt figyelmet fordítottunk arra, hogy a tematikus búcsúrend szerinti liturgiák zavartalanul működjenek. Szentkútra sokan elcsendesedni jönnek, és erre gondosan ügyelünk a jövőben is. Ennek feltételei továbbra is adottak lesznek, hiszen Szentkút kivételes természeti adottságokkal rendelkező, hatalmas területen fekszik” – mondta Marótyné Ugron Éva, a kegyhely egykori igazgatója, a turisztikai fejlesztés marketingese. Továbbá azt is hozzátette, hogy noha a búcsúk ősszel véget érnek, rendezvényeikkel teljes évben biztosítják a zarándokok kulturális, hitéleti és közösségépítő programjait. Idén például összművészeti családi napot is szerveznek.

Borbás Péter DLA építész, a kegyhely fejlesztésének vezető tervezője szerint a fenntarthatóság fontos tervezői és üzemeltetői szempont volt a fejlesztés során, ami több mindenben megmutatkozik. Borbás Péter kifejtette: „A legfontosabb, hogy csak olyan projektelemek valósulnak meg, amelyekre a tapasztalatok és turisztikai elemzések alapján valóban szükség van. Családi apartmanok, naperőmű, új építések helyett megőrzés és felújítások. Erre jó példa a szolgálati lakások felújítása és a teljes körű szelektív hulladékgyűjtés a kegyhely teljes területén.”

A kegyhelyen a sportpálya és a játszótér már elkészült, a további létesítmények 2024-ben nyílnak meg a látogatók előtt.

 

Kiemelt fotó: A Mátraverebély-Szentkút Nemzeti Kegyhelyet közel 3 és fél milliárd forintból fejlesztik, az építkezés 2023 végére zárulhat le. (Fotó: Mátraverebély-Szentkút Nemzeti Kegyhely)