Különleges geológiai tanösvényi teszttúrákat szervez az Ipolytarnóci Ősmaradványoknál a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság Márton-nap alkalmából.

A természetvédelmi terület honlapján azt írták: a miocén ősvilág emlékhelyén sok ősmadár, köztük libaszerűek lábnyoma maradt fenn. A Libanapon a 17 millió éves lábnyomok megőrzését és bemutatását gazdagító RiWild Interreg program lezárása előtt különleges teszttúrákat szerveznek, melyekre érdemes lesz előre regisztrálni.

A Riverside Wildlife Once and Today, azaz Folyóparti élővilág akkor és most című projektet a szlovákiai Karva községgel partnerségben valósítja meg a Bükki Nemzeti Park. A program célja, hogy növeljék a két ország közötti, Duna-Ipoly folyók menti szelíd turizmus vonzerejét, ez pedig a Novohrad-Nógrád UNESCO Globális Geopark turizmusának fellendítését is szolgálja. A projektben Karva a mai folyóparti élővilágot mutatja be, míg Ipolytarnócon elsősorban a miocén korú, 17 millió éves ősvilág folyóparti élővilágának színesebb bemutatását tűzték ki célul.

A projekt része volt a világhírű Geológiai tanösvény egyik feltárását óvó Kiscsarnok megújítása is. Tetőszerkezetének átépítése mellett a védőépület lábnyomos felületének interpretálása is gazdagodott. Az ősi lábnyomok háromdimenziós beszkennelése mellett olyan vizuáltechnikai eszközök telepítésére került sor, amelyek szemléletesen rekonstruálják a 17 millió évvel ezelőtti ősiélőhelyet és ősállatait – olvasható a nemzeti park beszámolójában.

A Márton-napi túrák szombaton délelőtt fél tizenegykor és délután fél kettőkor indulnak, a részletekről és a jegyvásárlásról az Ipolytarnóci Ősmaraványok honlapján tájékozódhatnak az érdeklődők.

 

Illusztráció: Vezetett útra az Ipolytarnóci Ősmaradványoknál (Fotó: Bükki Nemzeti Park Igazgatóság | ősmaradványok.hu)