Füleken a vár mellett a város másik igen értékes műemléke a Szűz Mária mennybevétele tiszteletére szentelt római katolikus templom és ferences kolostor.

Füleken plébánia már a 14. században is létezett – a ferencesek Mátyás király uralkodása idején telepedtek meg a városban. A templomot és a kolostort a törökök, majd a Habsburg ellenes nemesi felkelők is többször felégették. Az 1694-ben elkezdett templom építését az utolsófüleki várkapitány – II. Koháry István – támogatta, így köszönve meg Szűz Máriának, hogy kiszabadította a kuruc fogságból.

Az épület felszentelésére 1725-ben került sor, de a tető egy év elteltével beszakadt – a gróf aztán saját mestereivel javítatta meg. A munkálatokkal 1728-ra készültek el.

A füleki római katolikus templom (karancs-medves.info fotó: Micsuda András)

A füleki római katolikus templom (karancs-medves.info fotó: Micsuda András)

Az épület a 16-18. századi itáliai barokk templomstílusba illeszkedik. Az épület szobrászati és festészeti díszítése a barokk korszak színvonalas alkotásai közé tartozik. A főoltár művész programjában nagy szerepet kaptak a pestis ellen védelmező szentek. A főoltárkép a Gyöngyösön tevékenykedő olasz festő – Francesco Vidi – alkotása. A templomtorony északkeleten ékelődik a templom és a kolostor közé, délkeletről az épülethez a Szűz Mária-kápolna (Koháry-kápolna) csatlakozik, melynek műemléki felújítása néhány éve fejeződött be. Az U-alaprajzú emeletes kolostorban jelenleg is ferences szerzetesek tevékenykednek.

Szent Anna Szűz Mária édesanyja volt. 1907-ben állított szobra, amelyen a kis Máriával látható, a ferences rendi katolikus templom előtti téren található.

Látogatás

Füleket Magyarországról jellemzően Salgótarján felől közelíthetjük meg. A Kelet-nógrádi 21-es főút határon túli folytatásán, a szlovákiai 71-es úton érhetjük el, az országhatártól 15 percnyi autóutat követően. A ferences kolostor a város központjában található, légvonalban alig 100 méterre a vártól délre.

A füleki ferences kolostor (karancs-medves.info fotó: Micsuda András)

A füleki ferences kolostor (karancs-medves.info fotó: Micsuda András)

Sajnos a vasúti kishatárforgalom Somoskőújfalu és Fülek között több éve megszűnt. Salgótarján 11-es jelzésű helyi járatai közlekednek az országhatárhoz, ahol azt gyalog átlépve tudunk igénybe venni a túloldalon található benzinkút mellől induló szlovák távolsági járatokat Fülek és Losonc felé.

További információkért érdemes felkeresnünk a füleki turisztikai szolgáltatásokat egy helyen bemutató Füleki Vármúzeum honlapját.

 

Kiemelt fotók: A füleki római katolikus templom és ferences kolostor (karancs-medves.info fotók: Micsuda András)