A bárnai Zsához-tetőn állított haranglábat, illetve az odáig vezető keresztutat 2020 szeptemberében avatták fel. Oravecz Roland polgármester az avatón úgy fogalmazott: a harangláb emlékként is szolgál a trianoni békediktátum aláírásának centenáriuma kapcsán.

A Marton Zsolt váci megyéspüspök által megszentelt keresztút, harangláb és a hozzá tartozó harang a mesterek mellett a helyi közfoglalkoztatottak kétkezi munkáját dicséri. A Bárna címerével ellátott egyedi harangot a somoskői művész, Bobály Ádám készítette, a harang nyelve pedig a falu egyik templomából származik – ezt sikerült megmenti a világháború idején, míg a harangot rekvirálták. A keresztút állomásait ábrázoló, fából készült domborművek Torják János, bárnai fafaragó művész vésője és kalapácsa nyomán születtek meg, helyi alapanyagból.

A keresztút és harangláb a falu központjában található parktól néhány perces sétával elérhető a Kohász Kék útvonal kék sáv jelzését követve, alig elhagyva a község házait. Útba esik a Kis-kő vagy a Nagy-kő felé tartva is. Helyközi autóbusszal érkezve “Bárna, bolt” megállóhelytől indíthatjuk a rövid sétát a Zsához-tetőre, míg autóval érkezve ugyanitt, a község központjában található park közelében találunk parkolóhelyet a falu főútja mentén.

 

Fotók: Keresztút és harangláb a Zsához-tetőn 2021. áprilisában (karancs-medves.info fotók: Kéri István)